sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Saako kissaa syödä ja muu mäsäytyksen etiikka☆

Nyt tulee varsin erikoista tekstiä. Otsikostakin kehittelin mahdollisimman "provosoivan" tyylisen. Tämä postaus on oikeastaan nyt sekoitus sekä kirja-arvostelua, että omia mielipiteitäni ja kannanottojani. Tilasin siis tuossa noin kuukausi sitten itselleni Mad Cook-kirjan. Selailin kyseistä kirjaa serkkuni luona ja totesin sen senverran mielenkiintoiseksi, että siihen kykeni sijoittamaan sen 25€. Ja täytyy nyt jo näin heti alkuun sanoa, että suosittelen kaikille, joita vaan ruokaan liittyvät syvälliset kysymykset kiinnostaa!
Kirja on jaettu 12 lukuun. Aiheita on mm. ruuan etiikka, "extreme"-ruuat, juomingit, Babylonin vedätysmättö, ruoka lääkkeenä, ekologinen ruokailu, vegesafka, ruoka ja politiikka sekä myös kannibalismi on otettu käsiteltävien asioiden listalle. Kirja on sekoitus tietokirjaa ja kokkikirjaa, mukana on siis Mad Cookista tuttuja reseptejä: Nyt osaan minäkin kokata peltohiiriä ja vääntää pettuleipää.
 Kirjassa on ladottu paljon faktaa ja nostettu hyviä kysymyksiä esille. Osa faktasta on mukavaa nippelitietoa, sellaista jolla voit leuhkia kavereille, kuten että miten sanoa kippis hindiksi, kuinka paljon maksaa maailman kalleimmat kahvit ja niin edelleen. Osa faktasta on taas ihan vakavastiotettavaa ja jopa karua: Kuinka naudanlihatuotanto saastuttaa enemmän kuin yksityisautoilu ja kuinka Jamaikalla (ja varmasti monessa muussakin valtiossa) ollaan isojen valtioiden (USA) tossun alla niin että on käytännössä mahdotonta saada nostettua elintasoa. Sisältö oli oikeastaan aika ahdistavaa, kun alkaa miettimään kaikkea. Loppujen lopuksi et saa syödä oikeastaan mitään, kun poljet ihmis- tai eläinoikeuksia tai kuormitat luontoa.
Enempää en aio kirjan sisällöstä paljastaa. Jokainen ostakoon ja lukeekoon itse, suosittelen kovasti. Vaikkei se safkaus ja sen etiikka ja alkuperä jne kiinnostaisikaan, on kirjassa asioita joita jokaisen kuuluisi tietää. Siirryn nyt kuitenkin omiin mielipiteisiini aiheesta, sillä eettisyydestä ja ekologisuudesta paasaaminen on yksi lempiharrastuksistani :'D

Aloitetaan aiheesta joka liittyy otsikkoon. Kirjassa Riku ja Tunna kertovat retkestään Peruun, jossa he saivat syödä marsua. Itseasiassa minullakin on ystävä joka Perussa käydessään sai herkutella kyseistä jyrsijää. Kovasti kehuivat hyvänmakuiseksi, ja pohtivat, saisiko avata Suomeenkin marsuraflan. Ja vastaus on aika selvä: Ei. Suomen laki kieltää lemmikkieläinten syönnin. Madventures oli myös saanut Anti Animalia palkinnon vuonna 2002 siitä, kun näyttivät ohjelmassaan kulkukoiran kokkausta ja syöntiä.


Heti alkuun haluan sanoa, etten missään nimessä söisi ikinä koskaan koiraa tai muutakaan lemmikkiä (Itku melkein pääsi kun Mad Cookissa kokattiin kissaa). Haluan kuitenkin herätellä teitä miettimään tätä lihansyönnin etiikkaa. Varmasti moni ellei kaikki siellä kauhistele, että miten voi syödä kissaa, miten voi syödä ihmisen parhaan ystävän saati sitten lutuisen marsun. Kyseiset eläimet kuuluvat kuitenkin eri maiden ruokakulttuuriin (Koiraa syötiin Kiinassa, kissaa jossain päin Afrikkaa). Omasta mielestäni me emme voi tuomita heidän kissansyöntiään, sillä Afrikan köyhimmissä maissa proteiinit ovat aika kiven alla.  Kyllä meidänkin ruokakulttuuri voi vaikuttaa intialaisen tai muslimin silmiin oudolta (Syömme nautaa ja sikaa).
Anti Animalia-palkinto oli aivan naurettava. Kuten pojat kirjassaankin pähkii, miksei palkintoa annettu vaikkapa HK:lle tai Atrialle, jotka massatuottavat lihaa. Kissa, koira ja marsu saivat elää inhimillisen elämän, marsu isossa aitauksessa takapihalla vipeltäen ja kissa ja koira kaduilla ja metsiköissä vapaasti miilustaen. Lehmä/kana/possu jota mätämme ovat eläneet koko elämänsä vain sitä varten, että joku tulee ne syömään. Varsinkin sikojen ja kanojen oltavat ovat erittäin ankeat, lehmät sentään pääsevät ulos kesäisin. Parsinavetoista tosin voitaisiin minunkin mielestäni luopua. Haluan siis sanoa, että periaatteessa on paljon eettisempää ja ekologisempaa syödä vapaana kulkenut kulkukoira, kuin tehotuotettua naudanlihaa.
Moni varmasti vetäisee sen söpöyskortin esiin. "Ei marsua saa syödä kun se on niin söpö!" Söpö se onkin, enkä siksi sitä itse söisikään. Mutta minä en myöskään syö muitakaan eläimiä (vapaasta tahdostani, nyt siis syön sitä mitä vanhemmat kokkaa, koska ruuanhaaskausta se on sekin jos alan vaatimaan pelkästään itselleni spesiaaliruokaa). Onhan possukin söpö kuin mikä! Ja onhan se aika julmaa kategorisoida ulkonäön perusteella, saako sinua syödä vai ei.

Lihatuotanto on myös aivan valtavan epäekologista, ja pahin epäekoteko on ulkomaisen naudanlihan käyttö (ja vielä enemmän sen haaskaaminen). Lisäksi ihmisten elintaso on noussut aivan valtavasti, jonka seurauksena myös lihan syönti koko maailmassa on lisääntynyt. Ja ei ole vaikeaa arvata että maapallo kuormittuu koko ajan vaan lisää ja lisää, kun yhä kasvavat ihmismassat alkavat syömään enemmän lihaa. En nyt halua suomalaisia syyllistää, koska kyllä ne "pahimmat" löytyvät USAsta, jossa tehotuotettua (USAn tehotuotanto on vielä pahempaa kuin Suomen, kaiken hyvän lisäksi) lihaa syödään kolme kertaa enemmän per henkilö vuodessa kuin Suomessa. Esimerkiksi Afrikassa ja joissain osin Aasiaa elintaso on ollut niin alhaista, ettei lihansyöntiin juurikaan ole ollut varaa, mutta nykyään näissäkin maanosissa ollaan tultu parempiosaisiksi ja liharuuat ovat alkaneet maistumaan. Jälleen kerran oma mielipiteeni on se, että emme voi sitä heiltä kieltää; On meidän vuoromme kitistää jostakin ja vähentää/lopettaa lihansyöntiä.
Ekologisuuden selvittäminen onkin vaikeampaa. Ei se ulkomailta Suomeen lennätetty appelsiini ole kovin ekologista, ja soijan viljely on välillä varsin epäekologista. Eli itse en täysin allekirjoita sitä kasvisruokavalion ja vegaaniruokavalion täydellisyyttä, sillä esimerkiksi riistan syönti on reilusti ekologisempaa kuin Brasiliassa kasvatetusta soijasta väännetyn tofun syönti. Enkä tosiaankaan sano, että olet paska ihminen jos syöt lihaa, vaikka sitä tehotuotettuakin. Haluaisin vain että jokainen edes miettisi ja yrittäisi vaikuttaa valinnoillaan. Maapallo ei kestä, jos jokainen vaan ahneesti noudattaa mielihalujaan. Ymmärrän kyllä sen, että kaikki eivät kykene noudattamaan kasvis/vegaaniruokavaliota vaikka haluaisivat: Onhan se hiukan rahakysymys (Mutta kyllä halpaa kasvisruokaa saa jos vain haluaa vähän nähdä vaivaa) ja jos omistaa paljon allergioita, on hankalaa alkaa karsimaan niitä syömäkelpoisiakin ruokia pois listalta. Mutta väite, että kasvisruoka on pahaa, on täyttä potaskaa! 

Kommentoikaa, jakakaa mielipiteitä, kritisoikaa, kertokaa kokemuksia! Haluan tosiaan herätellä tällaisilla postauksilla ihmisten ajatuksia ja kuulla mielipiteitä. Tekstistä saattoi, ja varmasti jäikin, paljon asiaa pois, kun ympärillä käy taas niin maan viimeisenpäiväinen hälinä, mutta toivottavasti tekstistä ei huomaa ajatuskatkoksiani :D

3 kommenttia:

 1. paljon hyvää asiaa :) ihmisten olisi tosiaan hyvä hieman herätä ja tutkia omia ruokatottumuksiaan. Täällä Suomessakin lihansyönti on hieman karannut käsistä, luullaan että joka päivä pitäis mättää kaksin käsin lihaa turpaan että jaksaa. Kohtuus sanon minä! Punaista lihaa suositellaan syömään max. 2 kertaa viikossa, 2-3 kertaa kalaa ja sitten kasvisruokaa niin olis aikajees, monipuolinen, terveellinen ja egologisempi ruokavalio :)
  Itse en juurikaan syö lihaa, tehotuotettua varsinkaan. Mutta juurikin riistassa ei minusta ole mitään vikaa, samoin vetelin onnellisena tuttujen vanhuuteen kuollutta hevosta, sillä oli ollut hyvä elämä ja se kyllä maistuikin ;) Mutta kohtuus toki tässäkin! Ei ole tarkoitus ampua niitä metsiä tyhjiksi. Nykyäänhän esimerkiksi sianliha on aivan järkyttävän makuista ja pelkkä haju kuvottava. -.- Virikehäkkikanaloista en edes saarnaa, sehän on pelkkä vitsi jo olemassaan! -.-
  Minusta meillä länkkäreillä ei ole mitään oikeutta kauhistella köyhien maiden kissapaistia samaan aikaan kun itse vedetään leivän päällä tehotuotettua possua. Tekopyhää, sanon minä!

  VastaaPoista
 2. Aika samoilla linjoilla oon sun kanssa. On hassua että joitakin lintuja esimerkiksi ruokitaan talvisin ja toisia ammutaan ihan vain huvin vuoksi koska ne ovat "ärsyttäviä". Samoin lihan kanssa, toiset eläimet on niin ihania ja söpöjä ja toisia syödään hyvällä ruokahalulla. Reiluahan se ei ole. Itse söisin kasvisruokaa myöskin vallan, en pidä lihansyöntiä ollenkaan eettisenä mutta kymmenien eri allergioiden - raju soija-allergia mukaanluettuna - jäisi ruokavalio todella ykstoikkoiseksi ja kuihtuisin nopeasti huonoon kuntoon, kokeiltu on. Etenkin kun on tämä sairaus, pitäisi syödä monipuolisesti, tosin liika proteiini on taas pahasta.

  Meillä syödään valtaosa kasviksia ja riisiä, lihaa on yleensä vain vähän lisukkeena ja tuomassa makua. Pyrin myös ostamaan luomua ja säilöntäaineettomia ruokia. Heitän myös mahdollisimman vähän ruokaa roskiin koska se tosiaan on mun mielestä kamalaa tappaa eläin turhaan jos sitä kuitenkaan ei syödä. Kaupatkin saisivat tehdä hävikilleen jotain, lahjoittaa vaikka vähäosaisille.

  Ajatuksia herättävä postaus totisesti :)

  VastaaPoista
 3. Oon ite kans harkinnu ton ostamista, mut nyt rupes kiinnostaa viel enemmän :D

  VastaaPoista