torstai 10. joulukuuta 2015

Saako anonyymikommentti satuttaa?☆

Vähän aikaa mietin että kirjoitanko tästä aiheesta, sillä tavallaan olen silloin myöntänyt palkinnon kaikille niille ihmisperseille jotka ovat päättäneet viljellä pahaa mieltä ja inhottavia kommentteja internetissä. Saijiksen blogipostaus bloggaajien avoimuudesta kuitenkin antoi sen verran kannustetta itselle, että päätin nyt sitten kirjoittaa tämän otsikkona varastossa pyörineen tekstin. 

Olen aktivoitunut blogimaailmassa niin luku- kuin kirjoittamispuolella huomattavasti, ja olen ruvennut seuraamaan bloggaajia paremmin kuin aikaisemmin. Kirjoittelen paljon kommentteja muille, sillä minusta kommentoimattomuut on vähän ikävä piirre joka on lisääntynyt, katsomatta sitä onko blogi suosittu tahi ei. Minustakin on kivaa saada kommentteja, ja uskon antavani hyvää mieltä muille jos itse kirjoitan jotain kivaa toisen kommenttiboksiin. Onhan se kuin palkka siitä työstä, että olet tekstin kirjoittanut, muokannut ja ottanut kuvat ja niin edelleen. 

Kun eri blogien kommenttibokseissa on seikkaillut, on nämä inhottavat kommentit oikein hypänneet silmille. Monella kuitenkin on ennakkosensuuri päällä, mutta henkilöillä joilla sitä ei ole, on lähes vääjäämättä ilkeitä kommentteja muutamia. Totta kai on niin etten tunne bloggaajia blogin takana, mistä minä sen tiedän vaikka millainen ilkiöpää siellä kirjoittelee, tekee upeita ja ihania blogipostauksia vaikka onkin blogin takana todellinen biaatch kaikille. En kuitenkaan usko että suurin osa bloggaajista olisi sellaisia ja anyhow, ilkeät anonyymikommentit ovat kiusaamista. Ja kiusatuksi ei oikeuta kukaan joutua. Lisäksi tunnen bloggaajia jotka saa kaikenlaista törkyä niskaansa, ja voin sanoa etteivät he sitä ansaitsisi.

Koska itse on itsensä asiantuntija, puhunpa itsestäni. Minullekin on tullut anonyymikommentteja, jotka ovat olleet aika inhottavia, ja ask.fm:äänkin muutamia ilkeämielisiä "kysymyskiä". En niistä itseeni ota sillä tiedän oikeastaan keneltä ja mistä ne ovat peräisin, mutta varsinkin viimeisin ask.fm "kysymys" avasi silmäni. "Taisi osua arkaan paikkaan, kiitti nauruista". ööh, eikö siitä saisi loukkaantua, jos jokin anonyymiteetin turvin suoltaa jäätävää, anteeksi nyt vain, paskaa johonkin sosiaalisen median polkuun. Minua ei enää oikeastaan juurikaan mikään satuta, sillä taustani on mikä on; Saisi aikamoisiin henkilökohtaisuuksiin mennä, että minuun osuisi siten että tulisin oikeasti surulliseksi. Noisa askin kommenteista en oikeastaan ollut moksiskaan, vaan lähinnä suutuin siitä, että kuinka aikuiset ihmiset vielä jatkavat niinkin säälittävää asiaa kuin nettikiusaamista. Itse sallin kaikki kommentit blogiini, en sensuroi mitään koska tiedän kaikkien järkevien ihmisten vain myötähäpeilevän typerista anonyymihaukuista; Se ei arvoani bloggaajana laske jos joku kommentoi minun näyttävän halvalta läskiltä uudessa mekossani. Ja ei, se ei minua henkisesti muserra, en mene myymään uutta mekkoani ja itkemään sänkyyn rumuuttani.
Otsikon kysymys kuitenkin on juuri se, että eikö saisi loukkaantua ilkeilyistä. Vaikken itse itseeni otakaan, mutta ymmärrän hyvin jos joku muu ottaa. Sittenkö nämä anonyymeilijät ovat onnellisia, jos saavat jonkun oikeasti voimaan pahoin? Itse en koskaan ole ilkeilystä nautintoa saanut, vaan jos olen ollut kusipää olen samantien potenut hurjat omantunnontuskat. Anonyyminä en ole koskaan ilkeillyt, ja se ei luonnistu vaikka yrittäisin. (Nimim. kyllä olen kokeillut "kostaa", ja en ole siitä ylpeä eikä se edes onnistunut. Typerä olo iski jo parin ensimmäisen sanan jälkeen ja pyyhin kommenttikentän tyhjäksi). Eräs suurenluokan bloggaaja hankki moderaattorit, kun ei jaksanut ilkeitä kommentteja, mutta myllerrys jatkui blogin ulkopuolella. Kommentit olivat erinäisillä foorumeilla juuri luokkaa "Ei kestänyt kun sai vähän kommenttia". No miksi pitäisi? Miksi bloggaajien täytyisi kestää sitä että tuntemattomat jotka eivät edes omalla naamallaan kehtaa huudella, tulevat könisemään läskeistä ja rumuudesta. Vielä pienet rispektit irtoaa niille, jotka nimimerkkinsä takaa uskaltavat tulla sanomaan jopa ilkeitäkin asioita, onpahan se tehty rehdisti omalla naamalla, eikä jostain turvapaikan takaa. 

En aio sulkea itseltäni kommentointia anonyymeiltä saatika sensuroivani kommentteja. Kaikki saa blogiini kommentoida ja anonyymiys on minun mielestäni hyvä asia niin kauan, kun sitä käyttää oikein. Toivoisin kuitenkin että kaikki jotka ovat ilkeilleet anonyyminä voisivat mennä itseensä ja miettiä. Hyvähän se on vetää Kiva Koulu-hanketta kouluissa ja opettaa yläasteteineille että Periscopessa ei saa kiusata, kun aikuiset jatkavat samaa perseilyä blogimaailmassa ja muuallakin, luullen että bloggaajat ovat vapaata riistaa haukuttaviksi sekä arvosteltaviksi.

P.s. Kuvat ei liity aiheeseen, mutta halusin ne esitellä anyways :D Tallinnanreissun macaronsit ja maisema hotellin pihalta!

P.p.s. Just sain lukea kuinka lemppariblogeihini kuulunut Akkavalta lopettaa juuri siksi, ettei kestä anonyymipaskanjauhantaa. Kiitos, sinne katosi yksi lempiblogeistani >8(

24 kommenttia:

 1. Hyvä aihe, josta saa ja pitää mielestäni kirjoittaakin.

  En ole aiemmin ottanut paljoakaan kantaa näihin asioihin, mutta sun blogissa viime aikoina tuntuu törmänneen jos jonkinlaiseen kommenttiin, ja haluan työntää oman lusikkani tähän soppaan =)

  Mun mielestä osa kommenteista on ollut ihan aiheesta - joskin todella tökerösti ilmaistuna. Kritiikkiä saa ilmaista, mutta asiallisesti. Omasta mielestäni nimittäin tuo eläinystävällisyysasia, mistä olet itsekin kirjoittanut, ei ole ihan kestävällä pohjalla sinun osaltasi. Olet perustellut eläinkokeilla testattujen tuotteiden ostamista mm. sillä, että lahjoitat rahaa Animalialle, mutta valitettavasti rahasumman antaminen johonkin eläinsuojelua tukevalle yhdistykselle ei poista sitä, että eläinkokeita tehdään - vertaisin tätä valtoiden maksamiin "sakkoihin" ilmaston saastuttamisesta: eihän sillä rahalla niitä saasteita ilmasta poisteta! Tärkeämpää on yksilöiden valinnat, ei tueta halpatuotantoyhtiöitä jotka tuottavat huonolaatuisia tuotteita halvalla, tuetaan kestävää kehistystä kannattavia yrityksiä, ja sama homma kosmetiikassa. Tuetaan niitä yrityksiä jotka eivät testaa eläimillä, ja jos trendi kasvaa, myös muut yritykset voivat parhaimmillaan siirtyä pois eläimillä testatuista ainesosista kokonaan. Tämä on asia, josta olen ennenkin halunnut kommentoida, mutten ole saanut aikaiseksi. :) Toivottavasti et ota tätä mitenkään loukkaavasti, sillä se ei ole tarkoitukseni.

  Mitä tulee sun ulkonäköä koskeneisiin kommentteihin, niin mitä helvettiä oikeasti. Ihan naurettavaa hommaa, ja hyvä, ettet anna sellaisten asioiden vaikuttaa omaan fiilikseesi ja itsetuntoosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tietenkään ota rakentavaa kritiikkiä loukkaavasti, oli se anonyyminä tai ei :) Mä kesten ja se on jopa suotavaa jos asioista keskustellaan ja mieleen juolahtaneet asiat tuodaan esille. Mutta as u said, minua nyppii se että tästä eettisyysasiastakin ovat ihmiset syyttävä sormi pystyssä osoittamassa minua epäeettisyydestäni, sillä voinpa väittää että valinnoissani olen yhä keskivertosuomalaista eläinystävällisempi. Vaikka kosmetiikkaosastoltani löytyykin Victorias Secretiä ja YSL:ää, 80% kosmetiikastani on ekologista ja eläinystävällistä. Tämä jää anonyymihuutelijoilta huomaamatta. Ja totta tuo sun pointti Animalialle lahjoittamisesta, mutta lasken sen silti hyväntekeväisyydeksi jolla edes vähän korvaan sitä pahaa minkä VSn ostaminen on aiheuttanut. Ehkä olen vähän kaksinaismoralistinen tämän asian kanssa, mutta en tunne omantunnontuskia sen takia että pyrin eläinten kannalta parempaan :)

   Lisäksi näissä keskusteluissa on harmittanut se, että anonyymit tulee huutamaan epäeettisyydestäni, mutteivät enää vastaa kommentteihin joita heille laitan takaisin. Tulee vähän sellainen fiilis että "Heitän sinulle paskan kommentin ja toivon että pahoitat mielesi, mutta keskustelemaan sun kanssa en asiasta rupea" :D

   Kivaa että sait kommentoitua :) Avaa ihmeessä sanainen arkkusi vastaisuudessakin jos siltä tuntuu ^_^

   Poista
  2. Kiitos vastauksestasi, ja totta on, etten kommentissani maininnutkaan lainkaan niistä hyvistä valinnoista - tämä unohtui minulta, mutta veikkaan, että suurin osa niistä asiattomista kommentoijista sulkevat tahallaan silmänsä siltä. Parasta sun asenteessa on kuitenkin sen tiedostaminen, että parannettavaa on, ja että parantaa myös haluat. :)

   Anonyymeillä on tosiaan usein tapana jättää vastaamatta kommentteihin, mutta siihenhän se ilkeily perustuu blogeissa yleensä: jätetään joku ihan järjetön kommentti, eikä perustella, koska - no, ei osata. Eihän niitä idioottikommentteja muiden rahatilanteista tai muusta edes voisi perustella, koska tuskin kukaan noista asiattomista anonyymeistä sua tuntee. Kateellisten on niin helppoa vain suoltaa se ensimmäinen tunnevyöry sanoiksi ja sitten olla lukematta jatkokommentteja, koska ehkäpä sisimmässään tietää että sille kommentille ei ollut mitään perustetta.

   Poista
  3. Jep, parannettavaa on ja en minään esikuvana itseäni eläinkokeettomuudessa ja eettisyydessä pitäisikään, mutta kulutusvalinnoissani niitä harvoja poikkeuksia lukuunottamatta otan huomioon ne eettiset puolet. :) Olen pikkuhiljaa siirtymässä vegaanimpaan ruokavalioon, joten se olkoon meikän seuraava eettinen teko.

   Joo, mä kestäisin sen negatiivisuudenkin jos se puettaisi keskusteluksi; Kun vastaan kommenttiin ja esitän vastakysymyksiä, olisi jees saada vastauskin. Ja toihan on niin totta mitä sanoit; Jos alkaa kitisemään jonkun rahoista niin mitäpähän siihen voisi enää anonyymihuutelija sanoakaan. Siksi en enää selkeisiin ilkeilyviesteihin viitsikään vastata, koska en usko ilkeilijöiden kiinnostuvan vastauksista; Katsovat vain onnistuivatko tökkäämään tikulla muurahaispesää vai ei. :D

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus. En ole itse saanut ilkeitä kommentteja blogiin(ainakaan vielä). En kyllä jaksa missään sos.mediassa muutenkaan noteerata jos joku tulee ölisemään nimettömänä jotain ilkeää. Anonyyminä on niin helppo kirjoitella ihan mitä tahansa, tuskinpa ne ilkeilijät omalla nimellään kehtais tulla (mitään) sanomaan. Sillon pitäisi enemmän seistä sanojensa takana. Että toisesta silmästä sisään ja toisesta ulos vai miten se meni :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla ettei sulle oo tullut negatiivisia kommentteja ^_^ Parempi niin ja sun lukijakunnasta ei sit löydy yhtään typerystä :) No joo, harvapa sitä omalla naamallaan kelleen päätä aukoisi, ja vaikka aina haukkuminen ja ilkeily on tyhmää, niin silloin löytyisi edes pieni rispektin siemen sille kommentille. Anonyymiyden takaa huutelu on vain säälittävää :P
   Ja niin ajattelinkin et viisaat ihmiset ei jaksa välittääkään siitä, jos joku kitisee jonkun blogissa aivan perättömästä :D :)

   Poista
 3. on nostettava tosiaan siulle hattua anokommenttien sietämisestä, sairasta touhua :/ mitä jos sanoisit tälle tyypille suoraan jos tiedät kuitenkin kuka on kyseessä? ehkä se avaa taas sen silmät...mulla ei ole kokemusta bloggaamisesta tai mistään valokeilassa olemisesta mut kenekkään ei tartte sietää tollaista käytöstä... mun mielestä on hyvä et sanot asiat rehellisesti ja kerrot niistä. vaikka tavallaan annat arvoa kiusaajille mut kuitekkin kerrot myös et se omal tavallaan satuttaa monia. ite seuraan myös emiliaa ja se tilanne on tosi surullista katottavaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä viitsi, koska ei siitä suoraan sanomisesta saisi vastaukseksi mitään järkevää. Kyllähän se kertoo ihmisestä jo aika paljon jos ilkeilee selkeästi toisille anonyyminä. En viitsi heittää vettä myllyyn, annan asian vain olla ja jätän nykyään ilkeisiin kommentteihin ihan vain vastaamatta :) Emilian blogi on yksi vakkarilukulistalla ja olen oikeasti surullinen kuinka hauskasta bloggaamisesta on muodostunut hänelle varmasti kunnon pain in the ass :( Mä en ymmärrä ihmisten ilkeyttä, kuinka siitä voi saada hyvän mielen jos näkee toisen mielenterveyden romahtavan...

   Poista
 4. Itse laitoin joskus reilu vuosi sitten blogilleni anonyymieston jatkuvien häirikkökommenttien takia (kiusaamisen lisäksi siis oli hlökoht asioita tutkittu janiinpoispäin). Suurin ero on oikeastaan ollut lukijamäärässä. Silloin ne vihaajat jaksoivat seurata ja vihata. Nykyään tiedän, että blogiani lukevat ovat aidosti kiinnostuneita, vaikka heitä onkin vähemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, tosi kurjaa että olet kans joutunut kokemaan ilkeilyä :( Käsittämätöntä. Mutta hyvä että ilkeät kommentit loppuivat ja aidosti kiinnostuneet jäivät lukemaan :)

   Poista
 5. Omalle kohdalle ei ole vielä nyymien riekkumista sattunut ja luonnollisesti toivon, ettei satukaan. Voikin tosin olla, että bloggaan sellaisista aiheista, jotka eivät ole anonyymille haukkumiselle ihan yhtä herkkiä ja siksi olen saanut olla rauhassa (tai sitten blogini eivät vain ole niin suosittuja, että keräisivät suurta huomiota).

  Joka tapauksessa riippumatta blogin aiheesta ilkeyksien huutelu on todella typerää ja käsittämätöntä. Jotenkin en jaksa uskoa, että siitä tulee edes huutelijalle itselleen parempi fiilis. Tosin taitaa olla niin, etten edes kykene ymmärtämään, mitä näiden huutelijoiden päässä liikkuu... ja ehkä lopulta parempi niin.

  Rakentava kritiikki ja asiallinen keskustelu eriävistä mielipiteistä on asia erikseen, mutta viime aikoina on tuntunut, että se unohdetaan. Tai sekoitetaan kaikki ilkeäkin kommentointi siihen rakentavaan kritiikkiin ja kuvitellaan, että mitä vain voi sanoa, koska sananvapaus ja pitäähän julkisuudessa olevan henkilön kestää, koska oli niin tyhmä, että alkoi kerjätä huomiota jne. Ei näin, ei todellakaan näin.

  Hienoa, että tätä asiaa nostetaan tapetille. Täydellisellä vaikenemisella ei saada muutosta aikaan, mutta toivottavasti se, että useampi tästä puhuu, avaisi ihmisten silmiä ja saisi edes yhden muuttamaan toimintaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh miten hyvä ettet ole joutunut kärsimään ilkeistä kommenteista! Bloggaaminen on paljon mukavampaa, kun kommentit on kivoja ja tekstien julkaiseminen on kannattelevaa ja hauskaa, eikä sitä että täytyisi pelätä milloin se paskamainen kommentti pamahtaa kommenttikenttään.

   Ja oot kyl oikeessa tossa, että kritiikin ja "asiallisen palautteenkin" sekaan pitää sotkea joku solvaus ainakin loppuun, ja jos bloggaaja siitä sanoo niin heti hyökätään kuinka ei kestetä kritiikkiä. Kun kritiikinkin voi tuoda julki kohteliaasti >_> Sananvapaus =/= haukkuminen. Sen kun porukka tajuaisi :/

   Poista
 6. Hieno postaus! Arvostan sua todella, kun uskollat julkaista pahat kommentit ja olla välittämättä niistä. Mä oon huomannu useasti sun blogissa haukkumiskommentteja, jotka ihmetyttää, raivostuttaa ja välillä huvittaakin. En voi vaan käsittää, miten joku voi olla niin idiootti, että käyttää aikaansa perättömien haukkujen keksimiseen. Jos on jotain pahaa sanottavaa, fiksu ihminen ei mene kommentoimaan siitä. Erikseen tietenkin rakentava palaute, mutta sitä ei todellakaan ole mikään ulkonäön haukkuminen. Kun oon lukenu sun blogiin tulleita kommentteja, ne on just sellasia, että joku on keksimällä keksinyt pahaa sanottavaa ja varmaan käynyt suurennuslasilla sun tekstit ja kuvat läpi, jotta keksisi jotain haukuttavaa. Tuollaisten ihmisten pitäis kasvaa ja koittaa hankkia terve itsetunto, mikä ei todellakaan rakennu muita haukkumalla ja kiusaamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, kiitos <3 Kivaa että tämä postaus oli paikallaan, sattui oikeaan aikaan Saijiksen ja Akkavallankin tekstien kanssa.
   Ja oot niin oikeassa, "kritiikkiä" ei mielestäni voi kenenkään ulkonäöstä antaa. Ja välillä kyllä joo tuntuu siltä että tää tyyppi ettii niitä kohtia, selaa blogitekstejäni kahden vuoden taakse ja copypasteaa mitä silloin olen sanonut ja mitä nyt :D

   Poista
 7. Oli kommentti sanottu sitten päin naamaa tai anonyyminä netissä, niin yhtä henkilökohtaiseksi se on tarkoitettu joten kyllä on normaalia, jos tahallisesta ja asiattomasta ilkeilystä vetää hepulit tai pahoittaa mielensä..
  Edelleen jaksaa kyllä yllättää se, kuinka epävarmoja ja tyytymättömiä omaan elämäänsä jotkut ihmiset ovat. Eihän sitä ihan terveellä itseluottamuksella varustettu ihminen koe tarvetta mollata muita, saati saa sellaisesta nautintoa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta, oot niin oikeassa! Mitähän aukkoja elämässä niillä tyypeillä on, ja miten ne täyttyisivät jos joku jolla menee hyvin surustuu ilkeistä kommenteista. Se että jollakulla on jotain ei ole minulta pois ja sen pitäisi anonyymienkin ymmärtäää >_>

   Poista
 8. Asiaa! En tiedä minkä verran oot mun blogissa tota kommentointia seurannut, mutta tosiaan kokemusta löytyy noista ei-niin-mukavista kommenteista. Mitään suoranaista haukkumista "vitun ruma läski" ei oo sentään ollut, mutta täysin epäasiallista ja lapsellista inttämistä. On helppo sanoa ettei loukkaanu kommenteista, vaikka todellisuudessa kyllä ne aina jotain tunteita herättää. En mäkään sinänsä ota itteeni, mutta lähinnä mun hermoja alkaa raastaa yhden saman ihmisen jatkuva paskanjauhanta (ensin anonyyminä, sen jälkeen kahdella eri nimimerkillä). Käsittämätöntä miten joku jaksaa tuhlata elämänsä toisten mielen pahoittamiseen netissä. Mua ärsyttää, ettei bloggerissa pysty estämään tietyn käyttäjän kommentointia, tää tyyppi olis meinaan jo pysyvästi mustalla listalla...

  Ylipäätään mä en ymmärrä minkä takia netissä ei päde normaalit sosiaalisen kanssakäymisen säännöt. Mun mielestä mitään sellaista ei pidä kommentoida, mitä ei voisi sanoa kasvotusten. Ei edes anonyymisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seurailen joo sun blogiasi! Noita sun kommentteja en kyll ole huomannut, harmi, sillä olisin voinut käydä kyllä oikaisemassa >_< Huh mitä perseilyä että täytyy vielä oikein nimimrkit luoda kiusaamista varten, en voi käsittää.

   Mä kans oon miettinyt, itse toimin netissä niinkuin oikeassakin elämässä. Internet ei ole mulle mikään oikotie ilkeilemiseen. Ja tottahan se on, että harvapa sitä netissä myöntää ilkeiden kommenttien satuttaneen. :(

   Poista
 9. Hyvä postaus! :) Mua välillä kyllä suututtaa/sattuu muiden puolesta kun on tullut ihan kamalia kommentteja :( En ymmärrä että eiks ihmisillä oo parempaa tekemistä kun käydä haukkumassa muita :D Tieteki on hyvä jos ne ei satuta, mutta mun mielestä parempi jättää sanomatta jos ei oo mitään hyvää sanottavaa tai rakentavaa palautetta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No itse enemmän ajattelen kanssa niin että on mieluummin hiljaa kuin sanoo asioita jotka eivät ole positiivisia, ei sitä kritiikkiäkään aina tarvitse antaa :) Tosin itse en omalla kohdalla tietenkään kritiikkiä kavahda jos sen ilmaisee asiallisesti ja syystä, eikä kritiikkiä ole se että "näytät lihavalta" :D

   Poista
 10. Mulla on ihan eri aihealueen blogi, mutta sama rumba sielläkin. Keväällä ihan jäätävää paskamyrskyä vaikka kirjoitin neutraaleja arkipostauksia, ja bannasinkin anonyymit kesän ajaksi hevonkuuseen. Nyt on rauhallisempaa ja saavat puolestani kirjoitella mutta asiallisesti. Onhan se hyvä että täysin ventovieraat ihmiset tietävät että en harrasta koirieni kanssa mitään ja että mulle ei myyty rotukoiraa ja siksi otin sekarotuisen :DD myötähäpeä on loputon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei hyväntähden, kaikkea sitä viitsii ihmiset kitistä. Ja sekin just huvittaa kun luulee tehneensä kunnon kevyen hyvänmielenpostauksen vaikkapa siitä koirasta, niin joku mielensäpahoittaja sieltä hyökkää nurkan takaa tuomitsemaan sinut pahaksi ihmiseksi :D

   Poista