keskiviikko 11. tammikuuta 2017

*:・✧Vinkkejä Japaniin!✧・゚:*

Toivottiin myös vinkkipostausta Tokioon/Japaniin, ja ihan hauskaa toteuttaa tällainen kyllä. Heti sanon, että älkää lukeko näitä kuin piru raamattua, nämä eivät ole mitään kiveenhakattuja sääntöjä vaan ihan vain omia kokemuksiani nyt näiden neljän reissun ajalta. Kulttuurierot ovat kuitenkin semisuuret, että tiettyjä asioita kannattaa ottaa huomioon. Suosittelen silti menemään ehdottomasti, vaikkei olisikaan perehtynyt Japaniin sen kummemmin. Varmasti tulette tykkäämään ja hommat hoituu ongelmitta! Nyt niihin vinkkeihin.
💖Japanilaiset eivät puhu englantia. Tämä voi olla se isoin "ongelma", miksi moni epäröi lähtöä. Kannattaa ottaa joku offline-sanakirja mukaan, sillä porukka kyllä ymmärtää "tönkköjapania", eli kun vain sanoo avainsanoja asioihin. Kieli on myös todella helppoa opetella, jos haluaa olla extreme ja opiskella kieltä. Vaikka lähtisitkin ilman minkäänlaista kielitaitoa, hommat silti hoituu. Kumartelemalla ja kiittelemällä ja huitomalla ihan oikeasti pääsee pitkälle!
💖Minua peloteltiin siitä, ettei kortti tule sitten käymään missään ja käteistä kannattaa ottaa mukaan ja paljon. Tämä on osittain totta ja osittain ei. Jos sinulla on luottokortti, se käy kyllä melkein missä vaan pikkuravintoloita, takseja sekä matkakortin latauspisteitä lukuunottamatta. Pankkikortti sen sijaan käy aniharvoin missään.

💖Vaikka japanilaiset itse kuvaavat kaikkea ja kaikkia tullessaan ulkomaille, ei Japanissa valokuvaamiseen suhtauduta aina avosylin. Monissa paikoissa on kuvauskiellot, ja kaikkea ja kaikkia ei saa kuvata toisin kuin he täällä😂 Kaupoissa lähes poikkeuksetta kuvaaminen on kielletty, pelipaikoissa toimii kuvauskielto ja ihmisien kuvaaminen on ihan ehdoton ei. Siksi ei omallakaan kameralla ihan kauheasti kuvia ole, kännykällä kuvaaminen on turvallisempaa sillä siihen harvemmin puututaan.
💖Vaatteita saa sovittaa, mutta kysy siihen ensin lupa, ja sovituskoppiin mennessä pitää kengät ottaa pois.
💖Nettiyhteyksiä on yllättävän hyvin tarjolla, paremmin kuin oikeastaan missään muualla ulkomailla. Kuitenkin jos haluat olla 100000% varma, että netti toimii moitteettomasti koko reissun, osta lentokentältä japanilainen sim-kortti. Ne maksavat noin 19€/viikko, ja ne muuten toimivat! Miinus tietysti on se, että jos sellaisen kortin ostaa, ei kännykällä pysty soittamaan tai vastaanottamaan tekstiviestejä. Netti kuitenkin toimii tosiaan pätkimättä ja tämä auttoi ainakin meillä paljon, kun kartat ja sanakirjan pystyi pitämään kokoajan auki.
💖Janoon ei tule kukaan kuolemaan matkan aikana, sillä juoma-automaatteja on ihan oikeasti joka kulmalla. Tupakoitsijoille löytyy myös tupakka-automaatteja, että ei kannata hätääntyä jos aski jäi hotellille; Niitäkin maatteja löytyy joka kulman takaa. Myös karkkia ja jätskiä saa kilometrin välein automaateilta. Ja juoma-automaattien valikoima on ihanan eksoottinen aina spesiaali-Fantoista maissikeittoon saakka.
💖Mutta jos tupakoit, on tupakkalaki ilmeisesti tiukentunut huomattavasti. Kaduilla ei saa tupakoida kuin vain merkityillä alueilla, ja monissa paikoissa on tupakointikielto. Sen sijaan, yllättävän monissa ravintoloissa ja baareissa savuttelu on yhä sallittua. Jos siis olet herkkä tupakansavulle, ei kannata mennä paikallisiin izakayoihin; Niissä auttamatta leijuu savupilvi.
💖Ei kannata missään nimessä jättää menemättä kuitenkaan paikallisiin pikkuravintoloihin sen takia että pelkäisi kielitaitoa (jos tupakansavu siis ei haittaa). Menut ovat yleensä vain japaniksi, mutta niissä on kuvat! Hinnat ovat myös halvat Suomen tasoon verrattuna. Mekin olimme toisiksiviimeisenä iltana istimassa izakayassa, ja tilailimme ruokaa paljon, joimme pullon viiniä, otettiin drinkkejä ja lopuksi vielä sakepullo, ja lasku ei ollut viittäkymmentä euroakaan.
💖Jos todellakin koet että nyt nälättää ja ennenkaikkea janottaa, on monissa paikoissa tabehoudai ja/tai nomihoudai. Eli siis, syö ja juo niin paljon kuin sielu sietää. Aika petollista suomalaisille kyllä, eli siis annetaan aikamäärä (yleisimmin taisi olla 90 minuuttia), ja hinta (n. 15-25€), ja sitten saapi kitata alkoholia ja syödä ruokaa niin paljon kuin sielu sietää. Näitä oli aika useissa paikoissa, tosin näitä ei hirveämmin mainosteta ja ehdot ovat vain japaniksi kirjoitettuna (ei välttämättä sisällä kaikkia ruokia ja juomia, kuten esim. väkeviä viinoja)
💖Tippiä ei Japanissa harrasteta. Verot sen sijaan ovat vähän yllätyksellisä, joskus hinnoissa on vero ja joskus taas ei. Kannattaa varautua siis, että hintaan ravintolassa saattaa tulla +8% lisää. Kaupoissa tämä vero lisätään aina tuotteen hintaan päälle. Joissain ravintoloissa oli ns. aloitusmaksu, mutta hyvin harvoissa paikoissa (ja tämä maksu on n.1-3€)
💖Suomalaiset saavat Japanissa tax feen, mutta se kannattaa kysyä kassalla saako sitä vai ei. Ihan kaikki kaupat eivät myy taxfreenä.
💖Matkakortteina toimivat suica ja pasmo. Itsellä on kokemusta vain suicasta, joka toimi hyvin ja on halpa. Pasmo ilmeisesti toimii rajoitetummissa kulkupeleissä. Japanissa on siis joukkoliikenne kilpailutettu, ja junia ja metroja on eri omistajilla, ja suica käy kaikissa niissä ja pasmo ei sitten ihan jokaisessa. Tokion metro myy myös kausikortteja, jotka nekään eivät olleet kalliita, mutta vaikeampia käyttää, kun ne sitten sulkevat junat ja bussit pois käytöstä. Liikkuminen on halpaa, matkat ovat jossain euron ja kahden välillä, ja me matkustimme esimerkiksi melkein tunnin matkan junalla Saitamaan, hinta oli vain 4€
💖Takseissa tosiaan ei käy kortti, ja taksi on muihin kulkupeleihin verrattaessa kallis. Suomeen verrattuna edullisempi, kaksi ensimmäistä kilometriä maksaa n. 7€, ja siitä eteenpäin taksa taitaa olla vain vähän halvempi kuin Suomessa. Esimerkiksi lentokentältä Tokioon taksimatka maksaa 200€
💖Matkakortti kyllä ehdottomasti kannattaa olla, sillä välimatkat ovat ihan oikeasti pitkiä! Kävellä tietty kannattaa jos on hyvät kengät, sillä silloin törmää kaikkiin sellaisiin asioihin joita ei tietenkään metrosta käsin näe. Matkakortteja saa ostettua helposti juna- ja metroasemilta ja automaatit saa englanniksi vaihdettua.
💖Kannattaa ottaa keli huomioon. Nyt uutenavuotena molemmilla kerroilla keli on ollut lämmin. Lämpöasteet ovat vaihdelleet +3- +20C välillä. Kevät on parasta aikaa matkustaa kuulemma, sillä tuolloin on kauneinta ja inhimillisin lämpötila. Kesällä on sadekausi sekä oikeasti kuuma. Riippuu myös minne päin Japania menee, sillä maa on pitkulainen, ja siinä missä Hokkaidolla on lunta ja pakkasta, Okinawalla voi ottaa aurinkoa ja on hellettä. Kesällä en enää matkustaisi etelään, sillä tuolloin on helposti yli 40 astetta hellettä.
💖Maanjäristyksiä ja tulvia on, ja ne eivät ole harvinaisia. Kuitenkin kaikki on niin hyvin organisoitu, että niistä ei tarvitse stressata.
💖Ihmisiä on paljon. Kuitenkin ei tarvitse pelätä varastelua tai jalkoihin jäämistä. Toisin kuin Helsingissä, ihmiset osaavat väistää. Joka kerta myös ihmetyttää kuinka ihmiset pitävät lompakot takataskussa pullottaen puoliksi ulkona, eikä niitä ilmeisesti kukaan varasta.
Oliko vinkit hyödyllisiä? Ja jos kiinnostaa, voin mielellään tehdä sellaisen vinkkipostauksen mitä ja mistä kannattaa shoppailla, ja vähän spesifimpää matskua. Itse ainakin reissulle lähtiessä on kivaa perehtyä joihinkin tavan tallaajan kokemuksiin, sillä helposti matkaoppaista saa vähän... Liian yksioikoisen kuvan asioista. Toivottavasti tykkäsitte! Ja tosiaan, kameralla otettuja kuvia oli näinkin vähän, sillä kameralla säätämistä ei kauhean hyvällä katseltu. 

23 kommenttia:

 1. Hyviä ja hyödyllisiä vinkkejä:) Tuo kuvausjuttu yllätti aikalailla:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se vähän yllätti ittenikin taas ja jälleen kerran :D Pariin otteeseen tultiin kuvaaminen kieltämään XD Ja hei ihana et tykkäsit postauksesta<3

   Poista
 2. Ihana oli lukea tämä, muttta nyt kyllä vähän hirvittää jos siellä ei englantia puhuta eli enkulla ei sinänsä ihan kunnolla pärjää:D Onneksi on perus japanin sanastoa kyllä varmaan pääkopassa vielä ja enhän mä tonne ole nyt heti lähdössäkään. Tiedänpähän että kannattaa kerrata sitten kun ja jos joskus tulee matka varattua:D
  Tuokin kyllä yllätti että kuvaamista ei katsota hyvällä, voihan höh mä aina näet ulkomailla liikun kamera kaulassa ja osoittelen sillä joka suuntiin:'D
  Ihania vinkkejä ja ehdottomasti haluan kuulla lisää jos tällaisia vielä tulee ♥ Japani ja kulttuuri kiehtoo ihan hirveesti, kieli on kaunista ja noi maisemat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voii kiva kuulla et tää vinkkipostaus oli hyödykäs! :) Ja joo siis, hotellissa ja lentokentällä puhuttiin joo, mut sekin englanti oli oikeasti _huonoa_. Perussanasto riittää tosi pitkälle, usko tai älä :) Se kyl auttaa paljon!
   Ja tuo kuvaamisjuttu yllättää itteni aina ja joka kerta :'D Taas tultiin pariin otteeseen käskemään että nyt se kamera pois :'D Kännykkäkuvaaminen onneksi onnistuu paremmin, sitä ei niin vahdita.¨

   Kiitos vielä, ja ajattelin tehdä sellaisen spesifimmän vinkkipostauksen mihin kannattaa mennä ja mitä tehdä <3

   Poista
 3. Tämä pankkikorttiongelma tuli ihan yllätyksenä täällä meillä, onneksi otin puheeksi koska olisin muuten ollut parisuhteen ainoa maksukykyinen matkaaja :D Minulla on sama Pasmo nyt kuudetta vuotta ja niillähän ei ole Suican kanssa Tokion alueella eroja, ainoastaan Japanissa muissa osissa Suicalla voi matkustaa myös muutaman muun junayhtiön linjoilla. Pasmon ostin ensimmäisen Tokion reissun yhteydessä, koska se oli noh.... Vaaleanpunainen.

  Tuo sää Japanissa on yhtä ihmeellinen kuin Suomessa: minulle on aina manattu, kuinka kesäkuussa on rumin sää ja aina sataa. Jos ei sada niin pilvet peittää koko reissun. Molempina kertoina kesäkuussa on kuitenkin ollut +20-30 lämmintä ja satanut vain yhtenä päivänä, viimeksi paloin auringossa useamman kerran. Saa nähdä miltä näyttää nyt helmi-maalikuun vaihteessa! Ihan kyllä sama mihin aikaan menee, keli on kuitenkin parempi kuin Suomessa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha no joo :D Meillä oli hyvä kun sai luvan kanssa kinuta toisen osapuolen maksamaan kun mun visa ei käyny ku Laforetin Swimmerissä :D Aika erikoista. Yritin kyl maksaa monessakin paikkaa mut ei niin ei. Mietittiin tosin, et voi olla ettei noi vaan osaa käyttääkään noita pankkikortteja, ku välillä ne vetäsee sen siitä ja välillä taas tökkää sen sirun sinne koneeseen. Ja joskus se toimii ja joskus ei :'D

   No joo, en mä japanissa kesällä sitä sadetta niinkään, mut sitä hellettä! Toi Fukuokan 40+ astetta oli niin överi etten kestäny. Ois saanukin vaikka sataa :'D Ja toi teidän reissuajankohta on varmaan ihan paras! Mekin jo vähän katteltiin huhtikuulle reissuu osakaan/nagoyaan/kiotoon... :'3

   Poista
  2. Siis joo hyi, ei sinne ole kesän lopulla kellään asiaa, ellei rakasta saunomista vuorokauden ympäri. Siksi kai ne paikallisetkin silloin vihdoin lomailee töistä ja kouluista :D

   Poista
 4. Tää oli kyllä todella hyödyllinen postaus omalla kohdalla! *_* <3 Oli hyvä saada vinkkejä ja neuvoja, koska itse lähden parin kuukauden päästä reissuun niin nyt tuli saatua selville muutamia aika tärkeitäkin juttuja :> Suica-korttia suositeltiin mulle, ja ajattelin, että se olisi kyllä todella kätevä! Sitä vain mietin, että kai sieltä Naritan lentokentältä pääsee jollain muullakin tavalla liikkumaan kuin taksilla? Koska itse en haluaisi pulittaa 200e siitä, että pääsen Tokioon asti :'D Ainakin oletan, että liikkumismahdollisuuksia on paljon...

  Täytyy tosiaan ottaa jokin taskusanakirja mukaan, koska itse en kieltä liiemmin osaa, mutta tahdon kaikesta huolimatta lähteä reissuun! Mun parit kaverit ovat pärjänneet myös Japanin reissullaan, vaikkeivät kieltä osaa tippaakaan. Tahdon kokea ihastukset ja kauhistukset, epäonnistumiset ja onnistumiset, koska sehän tekee reissusta aina entistä kiehtovamman! Miten paljon sä muuten otit käyttörahaa mukaan, kun olitte viikon reissussa? :>

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oiii ihan mahtava kuulla!! <3 Toivottavasti tosiaan näitä pääsee sit hyödyntää paikanpäällä <3 Ja siis totta kai pääsee! Mä voin kommentoida sun blogiin illemmalla, et millä junalla pääs lentokentältä poijes. Narita express kulkee siinä välissä ja se on selkeä, mutta kallis. NEXillä kestää jonkun tunnin lentokentältä Tokioon ja se maksaa 30€/hlö. Me kuljettiin jollain paikallisjunalla, jolla kestää 1h30min Tokioon ja se maksoi 13€. Et selkeästi isompi hintaero. Miinus tietty että paikallisjuna on yleensä aika täynnä, kun sitä käyttää kaikki työmatkalaiset jne. Itse en tosiaan taksia kyllä lähtis suosittelemaan tuolle välille, se on niin kallis. Tietty 100% matkustusmukavuus on taksissa ja varmasti mielettömät maisemat :)

   Ja rahaa otettiin vuosi sitten ihan liikaa :'D Vaihdettiin joku 2000€, kun ajateltiin ettei kortti oikeesti käy missään. No, saatiin joku tonni käytettyä ja nyt reissulle jäi se toinen 1000€ käyttörahaa, ja sitä jäi aika reippaasti yli vieläkin. Että ei auta ku heittää vielä yksi japaninmatka et saa jenit käytettyä XD Suosittelen ehkä jotain 500€ käteistä mukaan, vähempikin ehkä riittää. Riippuu siitä millä budjetilla menee ja mitä on suunnitelmissa ja kuinka kauan on :) Mieluummin kuitenkin liikaa käteistä mukaan kuin liian vähän, automaatista rahan nostaminen on tosi tosi kallista.

   Poista
  2. Oih, se olisi tosi kiva jos jaksaisit vähän tarkemmin selitellä, koska se auttaisi mua ainakin tosi paljon! :> Tuo 1,5 tunnin matka ei kuulosta kyllä kovinkaan pahanhintaiselta, joten sitä varmaan lähdetään omankin matkaseuran kanssa pohtimaan. Meille ei ole niinkään tärkeää se mukavuus, vaan se, että oikeasti päästään paikasta toiseen suhteellisen halvalla.

   Itse ajattelin myös ottaa n. 500-600e mukaan, vaikka ollaankin kahden viikon reissussa :> Mutta itse en ole niinkään sitä shoppailijatyyppiä, joten jää varmasti rahaa kaikkeen muuhun!

   Poista
  3. Joo mielelläni kommentoin! En vaan muista sitä junaa ulkoa, mies hoiti nää logistiset jutut :D Ni kun tuo ukko tulee töistä kotiin niin kysäisen ja infoan sua <3 Jep, eiköhän toi rahamäärä riitä :) Peliahllit on kivoja käydä kokeilemassa, niissä tarvii käteistä. Karaokepaikoissa vaihteli, toiset hyväksyi kortin ja toiset taas vain käteistä, että kannattaa aina kysyä se "kureditto kaado wa ii desu ka?", niin ei sitten tule ikäviä ylläreitä! :)

   Poista
  4. Tungen näppini peliin tänne, nimittäin viimeksi otettiin vahingossa tämä paikallisjuna. Juna oli tosiaan sen verran täynnä jatkuvasti, ettei istumapaikkaa löytynyt kellekän meistä - hypättiin siis pois useamman aseman jälkeen ja otettin Shinjukusta NEX. NEX on ihan pelastus yölennon jälkeen, sillä siinä on varatut paikat ja mukavat penkit, kerkeä ottaa tunnin nokoset. NEX ei myöskään pysähtynyt matkalla kuin yhdellä asemalla, joten matka oli rauhallinen. Toisaalta, meillä oli pois lähtiessä Japan Rail pass ja yövyimme Shinjukun aseman vieressä, että muuta vaihtoehtoa NEXin tilalle ei tullut harkittuakaan. Naritan kentältä menee kuitenkin esimerkiksi busseja suoraan hotelleille, niiden perään kannattaa kysellä ja katsella! Muistaakseni bussimatka kesti hieman yli tunnin, tästä ei ole toisaalta kovin kirkasta muistikuvaa, sillä tapahtumasta on yli 5 vuotta ja olin matkan puoleksi unessa. Paikallisjuna on hyvä vaihtoehto kiireettömille ja kärsivällisille, joita ei aika-ajoin seisoskelu haittaa. NEX sen sijaan tuo mukavuutta tällaiselle, jota paikasta toiseen liikkuminen aina stressaa ja ärsyttää. :D

   Poista
  5. Kiitos tosi paljon molemmille vinkeistä! Nämä ovat kyllä enemmän kuin tervetulleita tällaiselle, joka ei ole kauheasti matkustellut missään kaukana ja vielä ilman vanhempia :> Ainakin nyt on vähän rauhallisempi olo, kun on kuullut, ettei sieltä Naritalta olekaan niin kamalan vaikeaa päästä Tokioon. Olisin halunnut laskeutua Hanedaan (se kun on vissiin lähempänä Tokiota?), muttei ollut kauheasti vaihtoehtoja. Mutta eiköhän me selvitä kuitenkin!

   Poista
 5. Oih, ihana vihdoin lukea joltakin oikeasti hyödyllisiä ja käytännönläheisiä vinkkejä Japaniin! Varmasti netistä ois löytäny jostain blogista samantapaisia vinkkejä, mutta kun olen niin huono (lue: laiska) etsimään kunnolla, niin en ole löytänyt. Muutenkin mukavempi lukea vinkkejä bloggaajalta, jonka jollain lailla tuntee! Hankala mennä lukemaan vinkkejä blogista, jota ei oo ikinä ennen lukenu.

  Olis ollu ihan mielenkiintosta kuulla tarkemmin ennen matkaa tehtävistä valmisteluista ja majottumisesta! Esim. mitä tarvii huomioida ennen matkalle lähtemistä. Myös se, millä perusteella hotelli kannattaa valita (toki vaihtelee matkan tarkotuksen ja matkustaja määrän perusteella, mut noin niinku yleisesti). Minkä hintaluokan hotellit on sopivia/kohtuuhintaisia Japanissa ja mitä kautta hotellihuone kannattaa varata? :D

  Että, nää Japani-postaukset ei oo yhtään helpottanu mun matkakuumetta :"D Olis nii ihana päästä käymään Japanissa vihdoin, ja suunnittelinki sinne lähtöä jo ens vuodelle! Sit tosin vaan muistin, että olis parin vuoden päästä häät, joihin pitäis alkaa säästämään, että ehkä se matka saa sit lykkääntyä vielä |D Toisaalta, Japani vois ehkä myös olla ihan kiva häämatkakohde, koska häät on kuitenki talvella, nii pitäs mennä aika kauas, jos jonneki aurinkorannoille haluaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oii ihana kuulla et tää oli oikeesti hyödyllinen postaus! Joo, siis kaikki tosi hyvät vinkit on aina kunnon ettimisen takana. Ja jep, aattelin tehä sit viel toisen postauksen jos kerron tarkemmin jostain spesifistä :) Kiitos vinkeistä!

   Haha voi eii, se ei auta ku lähteä nyt sit :D Oli tullu just halpoja lentoja tarjoukseen, vähän syyhytti sormia jo et pitäiskös lähteä uudestaan :'D Oi ja joo varmasti saa upeen häämatkan sinne <3 Todellakin! ^_^

   Poista
 6. Japanin matka ei nyt ole ajankohtainen, toivottavasti joskus on:) mutta pakko oli tulla kehumaan: näin hyödyllistä matkavinkkipostausta ei ole kovin montaa kertaa osunut silmiin aiemmin. Jotenkin sellaiset hirveän ylimalkaiset ja geneeriset vinkit menee musta usein siellä matkakohteessa tallustaessa vähän harakoille mutta nää oli oikeasti tosi hyödyllisiä ja jokapäiväistä elämää matkakohteessa helpottavia. Tää postaus laitetaan talteen tulevia reissuja varten oottamaan:) good job!
  -Marjut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, siis ihana kommentti, kiitos <3 <3 Totta, mä en kans oo koskaan oikein niiden ympäripyöreiden vinkkien pointtia tajunnu, niistä kun ei oikein mitään saa irti :( Ihana kuulla, tää on ihan parasta palautetta ^_^

   Poista
 7. Olipa mielenkiintoisia vinkkejä, vaikka en itse ole Japaniin matkustamassa. Mutta jotenkin huomaa, että tiedät paljon Japanista ja näitä oli mukava lueskella :) Japanilaiset on kyllä niin kovia kuvaamaan kaikkea, mutta hassua ettei heillä sitten saa kuvailla kuten haluaa. Ehkä ne ottaa ilon irti reissuillaan :D Ihania kuvia tässä postauksessa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos <3 Haha no joo voipi olla :D En tiedä, musta tiukka kuvauskielto ylipäätään on vähän hassua, kuitenkaan mistään supersalaisesta, kuten jostain kaupoista, ei oo kyse :'D

   Poista
 8. Olipa hyviä vinkkejä, oppi tosi paljon uutta Japanista :) Monia juttuja en olisi osannut arvatakaan :D

  VastaaPoista
 9. Itse yllätyin siitä, miten japanilaiset tuntuivat tykkäävän jonottaa joka paikkaan :D Onhan se toki tarpeellistakin kun on paljon ihmisiä, mutta oli hassua kun joihinkin ravintoloihin ja vaatekauppojen kassoille saattoi olla ensin jono jossa odotettiin, että joku työntekijä päästää varsinaiseen jonoon 😂 Eläintarhassakin ihmiset jonottivat kiltisti että pääsevät katsomaan lähempää :'D Eihän siinä, mutta nauratti vaan kun vertasi Suomen "minä ensin" meininkiin x)

  VastaaPoista
 10. Tosi mielenkiintoinen ja tuikitarpeellinen postaus! Oon vuoden päästä lähdössä japaniin, jos vain budjetti sallii, ja tallensin tän postauksen mun japanikansioon.

  VastaaPoista
 11. Ihan mielettömän hyviä ja oikeesti hyödyllisiä vinkkejä! Mulla on jo useamman vuoden ollut haaveissa matka Japaniin, joten pistän nää sun vinkit korvan taa :)

  VastaaPoista