perjantai 10. helmikuuta 2017

*:・✧Työhakemukseen kuvaa??✧・゚:*

Koska stressinpoikasia ei tässä ole vielä tarpeeksi... Niin heräsin sitten siihen tässä, että töitähän on ruvettava hakemaan. Osa varmaan on lukenutkin oman työpaikkani tilanteesta, ja sen tiimoilta tässä itsekin siinä jamassa, että jotain duunia pitäisi jostain repiä. Raivostuttaa, kun ihmiset edes ajattelevatkin, että kyllä sitä työtä tekevälle löytyy. Itse en ole todellakaan mikään ronkeli, ja teen ihan mitä työtä tahansa, kuhan jotain on. Puhelinmyyntihommiin ja feissaamaan en lähde, muuten olen avoimin mielin. Tietenkin oman alan työ olisi kaikista kivointa, ja toiseksi kivointa olisi tienata bloggaamalla elantonsa. Kuitenkin jälkimmäinen on erittäin epärealistista, ja surullista mutta totta, on tuo ensimmäinenkin. 
Yksi iso osatekijä siihen, miksi sosionomiksi lähdin opiskelemaan, oli se, että työllisyystilanne on hyvä. Suomalaiset voi aina huonosti, suomalaiset vanhenee, maahanmuuttajia on paljon... Asiakkaita löytyy niin totta kai sitä työntekijöitäkin alalle tarvitaan. Sen mitä olen tässä saanut huomata, on se, että: a) Lähihoitajankoulutus pohjalla olisi tosi jees. Suurin osa työpaikoista velvoittaa sen, että pitää olla kykenevä tekemään myös hoitotyötä. No minähän hyppäsin ammattikorkeaan suoraan lukiosta, joten hoitotyöstä ei ole minulla kokemusta eikä tietoakaan. Muutenkin tuntuu, että lähihoitajille olisi duunia tarjolla enemmän kuin tarpeeksi, sairaanhoitajille jonkun verran ja sosionomeille ei niinkään. b) Sitten kun se työpaikka löytyy, niin mikäs muukaan on edellytyksenä kuin työkokemus. Ja mieluiten useita vuosia. Ja kaikista parastahan olisi jos työkokemuksena olisi johto- ja esimiestyökokemusta. c) Liika työkokemuskin on sitten kuitenkin pahasta. Ei näytä hyvältä jos on paljon tehnyt kaikenlaista. Omassa CV:ssäni on useita työpaikkoja, koska pieni paikkakunta, ja samoja ei saanut palkata useampana vuotena peräkkäin. Tämä viimeisin työsuhteeni on pisin, sillä tässä työpaikassa ei ollut mitään "samaa ei saa palkata kahdesti"-periaatetta (kesätöistä puhun siis). Minulla oli mahdollista myös työskennellä koulun ohella, mikä oli aivan mahtavaa, ja ei muissa paikoissa onnistunut. Mutta siis pointtina se, ettei minun työkokemuksellani sitten ole pahemmin merkitystä työnhaussa. d) Onko kuva työhakemuksessa hyvä vai huono??
Asia jota olenkin pohtinut. Kuvia itsestäni löytyy muistikortillisen verran, mutta onko niistä mikään sellainen, jota voisi työhakemukseen puskea? Pitäisi näyttää edustavalta, ammattitaitoiselta, luotettavalta ja sellaiselta työntekijältä joka halutaan ottaa työyhteisöön mukaan. Ei saa näyttää liian omahyväiseltä, liian erikoiselta, liian nuorelta, pissikseltä, teiniltä, rumalta, lihavalta, ei liian laihaltakaan, sairaalta, alkoholistilta/narkomaanilta, materialistilta, hipiltä... U name it. Tämä kuva-asia on sellainen mitä olen pohtinut yksin ja seurassa, millainen kuva siihen hakemukseen tulisi laittaa. Kuvan pois jättäminen antaa sen fiiliksen, ettei ole tosissaan työtä hakemassa, mutta kun sitä kuvaa pistää, olisi mukava saada kiteytettyä siihen nuo ensin mainitut ominaisuudet. 
Tässä taloustilanteessa mikä at the moment on, on niitä työhakemuksia per paikka useita. Ja niitä hakemuksia käsitellessä pitäisi sen oman hakemuksen hypätä silmille positiivisessa mielessä. Kuvankin tulisi erottua. Tiedän kyllä, etten voi mitään gyaru- kuvia laittaa (tai voin tietenkin, kukaanhan ei sitä ole kieltämässäkään!), ja selfiet eivät ole myöskään kovin ammattimaisen oloisia. Kuvia, kuten sanottuna, on minulla omasta pärstästä useita kappaleita, mutta se, minkä niistä voisi työhakemukseen laittaa, onkin toinen juttu. Onneksi minulla on kotona aviomies, joka on perillä näistä rekryhommista, mutta ei hänkään voi puhua koko Suomen työnantajien puolesta, että mikä se kuva kannattaisi laittaa. Onneksi on myös ystäviä, jotka ovat samassa jamassa kanssani, ja voidaankin yhdessä pohdiskella ja kertoa tuloksia, mitkä olivat avaimet menestykseen :'D
Eli mikä koko postauksen pontti oli? Varmaan se että saa laittaa kokemuksia, vinkkejä, vertaistukea tähän jokakeväiseen työnhakustressiin? Uhkasinkin jo, että muutan kesäksi takaisin Vesannolle, josta varmaan jonkinlainen työrupeama napsahtaisi. Kuitenkaan en nyt olisi ihan ensisijaisen mielelläni eristäytymässä kolmeksi kuukaudeksi. Pessimisti ei pety, mutta tavallaan tässä asiassa haluaisin olla optimisti ja toivoa, että kyllä ne asiat vaan parhain päin järjestyy tavalla tai toisella. Tsemppiä kaikille sinne jotka kesätöitä/vakiduunia ovat etsiskelemässä💗

21 kommenttia:

 1. Mun kaveri opiskelee Lontoossa, ja puhuttiin juurikin tuosta kuvanlaittamisesta työhakemukseen. Kaveri sanoi, että Englannissa yritykset eivät saa pyytää kuvia, sillä muuten arvioidaan helposti kuvien perusteella. Mun mielestä toi on niin paljon parempi juttu! Hassua, että Suomessa asia on just päinvastoin, ja se kuva on vaan plussaa/ näyttää sen, että on oikeasti kiinnostunut.
  Toikin on muuten hankalaa, että työkokemusta arvostetaan, mutta sitä ei just saa olla liikaakaan. Mulla on suht pitkä CV siihen nähden, että ikää on vasta 20, sillä siellä on esim muutaman päivän messuemäntäkeikkaa, sekä sitten kaikki kesätyöt/ muilla lomilla tehdyt duunit. Siis oikeesti tosi hankalaa, kun ei tiedä yhtän, että ajatteleeko se rekrytoija siellä samalla tavalla kuin itse! :D Ikävää muuten, että säkin joudut nyt tän työnhakuprosessin uumeniin.. :( Tsemppiä sulle työnhakuun!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta kuvaa ja oikeastaan nimeäkään ei tarvis työhakemukseen laittaa. Sillä kuvalla/sukupuolella/etnisellä taustalla ei pitäis olla mitään merkitystä kun duunia hakee. Nimen laiton ymmärrän kyllä, kylhän se paljon selkiyttää, mut uskoisin et riskit sorsimiseen nimen perusteella on kuitenkin olemassa myös :/
   Ja sama homma, itelläki tosi paljon duunia takana, mut en tiedä sit onko se hyvä vai huono juttu nykyisin :D Kiitos paljon tsempeistä <3

   Poista
 2. Mä valmistuin media-assistentiksi 2013 kesällä ja hain töitä jo silloin tammikuusta lähtien. Haastatteluihin jos pääsee niin saa olla onnellinen, että sut on edes huomattu. Töitä ei tullut mistään, joten ajattelin, että nyt haen sit ammattikorkeaan. Pääsykokeissa kävin ja siihen se jäikin. Nyt oli jo heinä-elokuu ja ei töitä eikä koulua. Sitten päätin hakea merkonomiksi ja joulukuussa sain tietää, että mut on opiskeltu aikuispuolelle opiskelemaan. Tähän mennessä mun ainut työkokemus oli sanomalehtien jakoa 2kk vuodelta 2012.

  Valmistuin merkonomiksi sitten tammikuussa 2016 ja työhakemuksia rustasin enemmän tai vähemmän jo koulun viimeisten kuukausien aikana. Valmistuttua rupesin taas kunnolla lähettämään hakemuksia. Jos nyt muistan oikein, niin lähetin useita satoja hakemuksia ja haastattelukutsuja tuli ehkä 5 tai 10.

  Heinäkuussa 2016 vihdoin ja viimein onnisti - sain kaupan alalta nollasopparin ! Oon nyt siellä sit tehnyt vuoroja enemmän tai vähemmän. On viikkoja jolloin ei ole yhtään vuoroa ja viikkoja jolloin teen 3 vuoroa.

  Suorastaan naurattaa se, että jo 18-vuotiaana pitäisi olla 5 vuoden työkokemus ja 3 tutkintoa sekä auto ja vaikka mitä, että saisi ns. "kunnon töitä". Ei löydy töitä omalta alalta ja siivojaksikaan en ole päässyt - olen hakenut, mutta olen kai sitten "ylikoulutettu" kun on kaksi tutkintoa.

  Pahoittelut romaanista :--)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo "ylikouluttautuminen" on myös iso ongelma, jota käytetään koko ajan tekosyyksi ettei palkata (pitäisi jopa maksaa palkkaakin). Itsellä ei ole kun yksi ammattikorkeakoulututkinto, jolla pärjäisi monessa hommassa ja sitten kun hommia hakee, tokaistaan päin naamaa, että haepa jotain koulutustasi vastaavaa, että oot ylikoulutettu. Oli sellainen WTF momentti, että en sentään ole mikään diplomi-insinööri.

   Työkokemusta ei täälläkään ole paljoakaan vaikka tän ikäisenä pitäisi olla vaikka muille jakaa. Tuntui jo silloin 11 vuotta sitten kun 16-vuotiaana hain kesätöitä, että pitäisi olla jo työkokemusta monta vuotta vaikka edellisenä vuonna tuli pakit, kun oli töihin liian nuori... Täälläpäin myös lukiolaisia karsastettiin, ottivat mieluummin amiksia joilla oli edes puoliksi koulutus.

   Mitä tulee tuohon valokuvaan, niin se kannattaa laittaa hakemuksen sijaan CV:seen, tai itellä ainakin se on siinä. Ihan siisti kuva, joka kertoo kyllä persoonaa mutta ei kuitenkaan ole liian räväkkä.

   Poista
  2. jennahoo: Jep, mäkin hypin riemusta et pääsin lidlin haastiksiin vuosi sitten; Sain nimittäin siinä tietää että hakijoita oli ollut melkein 10 000 ja haastiksiin otettiin 60. Ni on sekin jo jotain. Mut enhän sitten sitä työpaikkaa saanut. Tää on just tosi epäpalkitsevaa, kun itekin oon parhaina hetkinä laittanu useita kymmeniä hakemuksia, ja vastaukseksi saanut vaan Helsingin kaupungin automaattikuittauksia siitä, että "kiitos mutta ei kiitos". TOi on tosi suhteetonta ja väärin, miten niin kauheaa työkokemusta oletetaan jo ihan tosi nuorilta ja vastavalmistuneiltakin.

   Poista
  3. HuggyHare: Jep, tota ylikouluttautuneisuutta itekin oon saanu kuulla jo nyt, vaikken valmistunut vielä ookaan. Sama mulla, et ammattikorkeetutkinto takana, ja en oo mikään "elitisti" että mulle kelpaa vaan siisti sisätyö. Kaikkialle oon puhelinmyyntiä ja ärräkiskaa lukuunottamatta valmis menemään mutta minnekään ei huolita, kun on ylikouluttautunut, mut oman alan töistä taas ei oo työkokemusta, joten siks ei työpaikkaa lohkea. Että terve vaan...
   Ja CVssä mulla onkin yks satavuottavanha pikkukuva, pitäs varmaan vaihtaa se johkin parempaan ja tuoreempaan :D

   Poista
 3. Täällä toinen kesätyöstressailija! Ei oikein meinaa päähän mahtua, että mitä maagista siihen työhakemukseen kuuluisi kirjoittaa päästäkseen haastatteluun. Minullakin on työmotivaatio ihan huipussaan, mutta tuo hakemusten rustaaminen on yhtä tuskaa ja vastaanotto tuntuu useimmiten aika epäpalkitsevalta. Kaiken lisäksi kun yksi hakemus syö sen 30-60 min aikaa, niin eihän niitä ehdi yhden päivän aikana ihan hirveän montaa edes lähetellä. Huoh.

  Minä olen käyttänyt kyllä työhakemuksissa ihan ronskisti kyllä selfietä. Sitä kuvaillessa oli hirveä homma siinä, miten saisi käden venytettyä mahdollisimman kauas, mutta niin ettei se näy kuvassa. Sitten vielä semmoinen tarkka passikuvamainen rajaus. Mielummin hyvä selfie kuin ei kuvaa lainkaan :D

  Paljosti tsemppiä sinulle! Toivottavasti jostain irtoaa kiva paikka! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, nimenomaan jotain maagista siihen pitäis laittaa et työnantajat kiinnostuisi. Ja sä niin sen sanoit, et homma on epäpalkitsevaa. Ois jees jos edes joku pieni kuittaus tulisi työpaikasta, että kiitos mutta ei tälläkertaa, kuin se ettei edes automaattivastausta tule. Tosi tyhmää, kun nimenomaan kunnon työhakemukseen kuluu sitä aikaa.
   Ja mullakin ollu tähän asti vaan selfieitä kuvana :D Sekin vielä kun nyt pitäs olla jo ammattikuvaaja omasta takaa et kelpaa laittaa työhakemukseen XD
   Kiitos, tsempit sullekin <3

   Poista
 4. Siis vitsit tuo työnhakustressi alkaa onneksi jo ihan unohtua, kun valmistumisen jälkeen töitä on ollut koko ajan. Tuo on kyllä inhottavaa ja totta on se, että kilpailu jokaisesta paikasta on todella kovaa!
  Mä oon ollut 15-vuotiaasta saakka jokaisen kesän töissä ja välivuoden lukion jälkeen, sekä tietenkin ammattiin valmistuttua sitten ihan koko ajan, työpaikkoja ja hakemuksia on siis takana pilvin pimein. Ja mä olin myös yli puoli vuotta puhelinmyyjänä, joten sekin on koettu :D Usein kuultu, mutta hyvä vinkki on oikeasti se, että muutama päivä/viikko hakemuksen lähettämisen jälkeen on soittaa paikkaan :) ja ihan vaikka vaan kysyä että saapuihan hakemus paikalle! Silloin jää vielä paremmin mieleen ja ainakin varmistuu siitä, että ainakin sun hakemus edes luetaan läpi :)
  Tsemppiä työnhakuun ❤️

  VastaaPoista
 5. Puhelinmyynti on ihan kivaa hommaa, terveisin useampana vuonna kesätöikseen lehtiä ja VitaeProta kaupannut! Aivan kuraa palkkaahan siitä saa nykyään, tais munkin firmassa kotikulmilla tippua kesäpoikien palkka 7 eurosta vitoseen tunnissa.

  Työhakemusten tekeminen on yksi stressin suunnaton emo, oon parin viime vuoden aikana hakenut kesätöitä useammasta sadasta puljusta mutta vähän huonosti haluavat niin lyhyeksi ajaksi ottaa ketään, joten toivottavasti sua onnistaa vähän paremmin! Ja mitä työhakemuksen kuviin tulee, mä oon vähän samoilla kannoilla muidenkin kommentoijien kanssa, eli hyvän selfien luulis riittävän. Just työelämäorientaation kurssilla puhuttiin, että avoimissa hakemuksissa ilmeisesti videohakemukset on aika lailla tällä hetkellä in, oletko sellaista harkinnut kokeilevasi? :D Eli samat asiat mitkä kirjoittaisit hakemukseen, kertoisit videolla, siitä saa vähän kirjallista tuotosta paremmin kuvan siitä, minkälainen hakija on, ja samalla tuo valokuvastressi olisi poissa kuvioista.

  VastaaPoista
 6. Jos haet Suomessa töitä, kannattaa ehdottomasti laittaa kuva CVhen! Neutraali, mutta ei mikään passikuva. Viba riippuu tietenkin töistä, joita haet. Esimerkiksi tän postauksen kuvista toi toinen ylhäältä ois vain rajausta vaille ihan jees vaihtoehto.

  En tiiä, latelenko itsestäänselvyyksiä, mutta kannustan myös ihan graafisen ulkoasun miettimiseen. Jos on Adoben ohjelmia koneella, niin Behancesta saa ladattua hyviä ilmaisia pohjia, jotta CV ei oo sellanen mustavalkonen, Wordilla paukuteltu tekstilitania.
  Keskity oleelliseen, mäkin oon tehnyt miljoonaa duunia aina toimistohäsläyksestä myyntiin, mutta niistä tulisi ihan liian pitkä lista jotta kaikki mun osaaminen mahtuisi yhdelle sivulle. Siksi pistän noin 3-5 tärkeintä työpaikkaa, koulutuksen, muut projektit joissa olen ollut mukana, kieli- ja ohjelmistotaidot ja sit vähän faktaa itsestäni.

  Vaikka kaikki väittää, että jokaiseen paikkaan pitäisi kirjoittaa oma hakemuskirje niin oon sitä mieltä että kunhan sulla on mielenkiintoinen, hyvin kirjoitettu ja ytimekäs pohja, johon voit sitten lisäillä työpaikan mukaan vahvuuksia ja muita olennaisuuksia, niin ei tartte joka kerta alottaa alusta.

  Pienelle paikkakunnalle kesäksi muuttaminen ei ois töiden perässä mikään huono idea, jos onnistuisit nappaamaan oman alan töitä! Tietty se on vähän ankea ajatus, mutta ankeeta on myös se kuinka iso kilpailu PK-seudulla on minkä tahansa alan duunista.

  Onnea työnhakuun, onneksi tässä on vielä monta pitkää kuukautta kesään!

  VastaaPoista
 7. Itse valmistuin viime keväänä parturi-kampaajaksi ja olin todella hämmentynyt (ja tietenkin tyytyväinen!), että sain oman alan töitä palkallisena koko kesän ajaksi. Siitä jatkoin sitten oman mielenterveyteni vuoksi osa-aikaisena joulukuun loppuun asti ja nyt haen taas töihin samaiseen työpaikkaan. Stressi työnhausta on silti jumalattoman suuri, koska en voi kuitenkaan laittaa kaikkea uskoani siihen, että tuosta samasta paikasta napsahtaisi se paikka. Tietenkin minulla on etuna se, että tunnen talon tavat, eikä minulle tarvitse opettaa mitään, oon valmis parturi-kampaaja ja asenteeni on kuulemma kohdillaan. Mutta kyllä sitä silti on hakenut muuallekin töihin, ihan vain, koska rahaa tarvitaan aina.

  Itse oon nyt vasta ymmärtänyt, että kuvan voi laittaa CVhen. Sainkin eräältä ihmiseltä kommenttia, että hakemukseni oli hyvä ja vaikka CVssä kyseessä olikin selfie (mikä tosin oli asiallinen ja antoi kuvan siitä, millainen minä olen) niin se sopi siihen erittäin hyvin, eikä antanut mitenkään huonoa vaikutelmaa. Videohakemusta oon miettinyt, mutta oon niin epäluonnollinen kameran edessä, että vähän jännittäisi, millainen lopputulos olisi... Ehkäpä sitäkin täytyy kokeilla, koska nehän ovat tällä hetkellä aika kovassa suosiossa :D

  Nyt tuli kyllä sellainen stressinpoikanen, että täytyy varmaan itsekin hakea vielä lisää ja lisää töitä... En enää edes pysy perässä, miten monta hakemusta oon jo lähettänyt. Onnea työnhakuun myös sulle! <3

  VastaaPoista
 8. Hei Saga! Ei mulla muuta kuin onnea työnhakuun ja voit lopettaa sen CV:hen sopivan kuvan etsimisen, koska (kuten tuo ano-kommentoijakin ylempänä sanoi) tämän postauksen toiseksi ylin kuva, missä sinulla on harmaa pusero päällä, on rajausta vaille täydellinen joka tavalla. Tsemppiä ja jaksuja :)

  VastaaPoista
 9. Töiden saaminen tällä hetkellä ei välttämättä ole sitten yhtään helppoa. Voi olla normaalia joutua oleen työtön pidemmän aikaa. Tsemppiä paljon ja pidän peukkuja että nappaa nopsaa! Työtä löytyy kyllä, vaikka sen löytymiseen hetki kauemmin menisikin ^^.

  ♡ Sini | myblog-bysini.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon tsempeistä <3 Joo näinhän se menee :)

   Poista
 10. Suoraan sanottuna mää en laita työhakemukseen kuvaa, jos sitä ei olla pyydetty. Valmistun kohta ammattikorkeasta alalle, jolta työkokemusta itsellä on jo yli neljältä vuodelta ja vähän joka hommasta. Kyseessä vielä ala, jossa osaajista pulaa. Nyt olen kuitenkin alkanut haaveilla alanvaihdosta itseäni kiinnostavamme alalla (josta myös kokemusta ja tietämystä harrastuneisuuden pohjalta.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en mäkään, koska se on musta vaan kiusallista :D Mut tosi useessa on kuvaa pyydetty kun oon haeskellu paikkoihin. Ehdottomasti kannattaa alaa vaihtaa jos siltä tuntuu <3 Elämä on liian lyhyt tuhlattavaksi duunissa, jossa ei viihdy :)

   Poista
 11. Itse en laita myöskään työhakemuksiin kuvaa, jos sitä ei erikseen pyydetä. Ps. mulla on paljon sun alalta tuttuja, kyselen, jos niillä ois tietoa kesäduuneista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi mahtavaa, kiitos <3 Ja mä en tietenkään laita kuvaa jos sitä ei pyydetä. Mut tosi monessa sitä tunnutaan haluavan ja se aiheuttaa ahdistuksia :'D

   Poista
 12. Laittaisin itse kuvan vaan jos sitä pyydettäisiin :) Aika vähän pyydetään. Töitä on välillä vaikea saada, lähihoitajana voi tehdä keikkatöitä ja elää niillä, mutta sosionomilla tilanne on eri. Itse kuitenkin haluan sosionomiksi ja on varmasti hyötyä on lähäri myöskin :) ps. Ihania kuvia susta <3

  VastaaPoista