maanantai 20. maaliskuuta 2017

*:・゚✧Laukkuvihaa ja rakkautta✧・゚:*

Vähän erikoisempaa syvällistä aihetta tähän väliin. Nimittäin näistä laukuista, jotka paljon puhuttavat ihmisiä. Enkä puhu nyt vain itsestäni tietenkään, vaan laajemmalla skaalalla. Olen tässä bloggaajauran aikana saanut huomata, että yksi isoimmista triggereistä blogien lukijakunnalle on merkkilaukut. Niin naurettavalta kuin se kuulostaakin, ja mitä se minun mielestäni onkin. Koko laukku-uskonto on aika erikoinen ilmiö, ja siksi koenkin että sitä pitää avata, kun itse olen tavallaan osallisena tässä. 
Olen monesti sanonut, etten vielä pari vuotta sitten tykännyt merkkilaukuista yhtään. Ne olivat rumia, tyhmä sijoitus ja sillä rahalla saa vaikka ja mitä muuta kivaa. Kuitenkin, sen sijaan että minulla olisi kusi noussut päähän siitä, että yllättäen on paljon rahaa käytössä, oliko porukka miettinyt sitä että minun tyylini muuttui kuitenkin aika huomattavasti tässä Helsinkiin muuton aikana? On se totta, että elintaso parani kun muutin yhteen nykyisen aviomieheni kanssa (sitä ennen asuin yksin, oli kallis vuokra, kustansin itse kaikki syömiset, hygieniatuotteet, liikkumiset... ) ja sain töitä koulun ohelle. En ala tässä raha-asioita avaamaan enempää, sillä kuten matkapostauksessakin sanoin, en jaksa sitä pulujen kanssa shakinpeluuta tästä asiasta, kun porukka ei ole tyytyväinen _ikinä_. Nykyisinkään en tykkää läheskään kaikista merkkijutuista, enkä osta laukkuja koskaan siksi, kun "ne nyt vaan on merkkiä". Nykyisistä trendaavista veskoista, esimerkiksi Louis Vuittonin keepall ja se pikkureppu ovat ihan täysin turhia ja rumia laukkuja, sekä se Guccin laukku joka on myös useammallakin bloggaajalla näkynyt, on kamala. En ostaisi niitä siksi koska ne on arvokkaita ja ne on merkkiä. Tykkään siroista ja kauniista ja eleganteista laukuista, jotka ovat myös käytännöllisiä. On Chanelillakin sellaisia tekeleitä joita nyt en vaan ostaisi, vaikka puoli-ilmaiseksi saisin.

Koen itse niin, että jokainen työntäköön massinsa minne työntää. Eipä kenenkään jatkuvaa ulkona syömistä, henkilöautolla liikkumista tai luomuruokaostoksia kritisoida. Kallista lystiähän sekin on pidemmän päälle. Minua ei myöskään kiinnosta se, onko bloggaaja x saanut pohjattoman näköisen omaisuutensa ostaa laukkuja työstä, perinnöstä, mieheltä, poikaystävältä, salarakkaalta, seksin myymisellä tai vaikka lainalla. Minulta tämä ei ole pois. Siinä vaiheessa jos bloggaaja x varastaa minun luottokortin ja lähtee sillä Espalle ostoksille, siinä vaiheessa laukkujen määrä vasta alkaa minua kaihertamaan. Muutoin, en vaan käsitä sitä kuohuntaa mitä ihan joka ikinen useamman lukijan blogin pitäjä saa ostoksistaan, ja ne ostokset ovat nimenomaan laukkuja. Jos shoppaa Iittalan astioita tai Vepsäläisen huonekaluja, tämä harvemmin ketään järisyttää. En tiedä johtuuko se siitä, että ihmisillä ei ole tietoa siitä mitä uusi Mersu maksaa tai mitä Iittalan koko kylän kattava astiasto kustantaa, jolloin siitä ei voida alkaa meuhkaamaan, siinä missä Chanelin hinta tiedetään: SE ON KALLIS!
Sama itselläni on näiden laukkujen suhteen, niin kuin matkojenkin; Jos marssisin liikkeeseen ostamaan uutena kaikki laukut jota minulla on, olisi minulla niitä ehkä... yksi? Korkeintaan kaksi. Chaneleita ei yhtään. Ihan jo siksi että useampi tuhat yhteen laukkuun olisi aika suolainen sijoitus, ja sitä en raaskisi tehdä vaikka rahaa olisikin. Jos joku niin tekee niin so what. Tavallaan yritän ymmärtää kateutta, sillä itselläkin on niitä kateudenpistoja aina silloin tällöin. Erona on se että  harvemmin kateuteni kohdistuu mihinkään maalliseen ja rahalla saatavaan. Rahan eteen voi tehdä duunia ja muuttaa asiaa siten (joo, ennenkuin kukaan tulee sanomaan, niin tiedän että on pitkäaikaistyöttömiä, tiedän itse ettei töitä saa helposti todellakaan ja osa on joutunut jäämään eläkkeelle tai pitkälle sairauslomalle erinäisten ongelmien vuoksi. Joten lähinnä viittaan jo tällä hetkellä työelämässä oleviin ihmisiin). Ja faktahan se on, että joku on tässä maailmassa aina kauniimpi, rikkaampi, viisaampi, omistaa isomman talon, kauniimman vaimon/komeamman miehen, paremman koulutuksen... Jos kaikelle alkaisi kateutumaan niin elämä olisi ihan superkurjaa. Itse tykkään seurata instagramissa kunnon rikkaiden ihmisten elämää. Se on ihan viihdyttävää ja antaa tilaa haaveilla. Minusta tuollaiset asiat pitäisi vaan kääntää voimaannuttaviksi tekijöiksi, ei kuluttaviksi.
Another side, en minäkään ymmärrä sitä laukut-on-uskonto -meininkiä, mikä monella myös tuntuu olevan. Sitä ihme elitismiä mikä syntyy siitä, että sattuu olemaan rahaa ostella kalliita laukkuja. Varallisuus ja joku laukkujen määrä, ei tee kenestäkään parempaa kuin toisesta. Minä en ole sen parempi ihminen nyt kuin kolme vuotta sitten, ainakaan laukkujen takia. Varmaan olen henkisesti kasvanut ja älykkyysosamäärä toivonmukaan noussut edes hiukan, mutta as I said ei laukkujen ansioista ainakaan. Joissain ryhmissä on niin selkeästi havaittavissa sitä, että mitä enemmän on rahaa työntää merkkivaatteisiin/tuotteisiin, sitä mahtavampi olet ihmisenä. Kuitenkaan varakkuutta ei aina nää päällepäin, ja kaikki rikkaat ihmiset eivät ostele merkkilaukkuja. Voi varakkaankin ihmisen intressit olla jossain aivan muualla. Merkkilaukut eivät myöskään tee ihmisestä automaattisesti rikasta, kun voi ne rahat olla tullut pitkällisestä säästämisestäkin. Sama juttu näihin liittyen kuin tuohon matkailuun, että kyllä minua korpeaa jonkun verran jos joku töräyttää että miten sulla oli taas varaa ostaa tommonen? Mä en kyl ikinä laittas laukkuun noin paljon rahaa. No ok, ei tarvitsekaan. Minä en laittaisi niin paljon rahaa baareissa notkumiseen ja autolla ympäri kyliä ajamiseen. Mutta minä en siitä paljon ulkona viihtyvälle mene päätäni aukomaan. 
Toivottavasti tajusitte pointin mitä ajan takaa! Minusta on tyhmää että muutamia Suomen suosituimpia bloggaajia arvostellaan heidän laukkukokoelmistaan. Ei siinä ole mitään väärää, ja en vaan ymmärrä miksi niin monen mieli pahoittuu niinkin vähäpätöisestä asiasta kuin joku laukku?

19 kommenttia:

 1. Ihan mahtava postaus!<3 Toiset vain pahoittavat mielensä todella helpolla.. kaikki eivät ymmärrä sitä, että ei ole itseltä pois jos toisella on jotakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana et tykkäsit tästä postauksesta <3 Ja totta, oot ihan oikeessa. Oon samaa mieltä!

   Poista
 2. Täyttä asiaa tämä kirjoitus! Lisäksi haluaisin näiden kriitikoiden ajattelevan myös ekologisuutta ja sitä, että luultavasti se laukku, johon uhrataan jopa tonneittain rahaa keikkuu olalla huomattavasti pidempään kuin ketjuliikkeen 30€ vastavuus. Kun tuntee oman tyylinsä ja uskaltaa panostaa arvokkaampiin laukkuihin, muuttuu kulutus myös kestävämmäksi, kun joka sesonki ei osteta uutta H&mstä ja viskata samaa tahtia edellisiä menemään. Merkkilaukkujen "kierrätys" käyttäjältä toiselle myös lienee hyvin paljon yleisempää kuin niiden henkkamaukan. Mun mielestä olisi paljon aiheellisempaa siis kritisoida niitä, jotka shoppaavat viikoittain jotakin esim. kaikista kiinakaupoista ja kukin riepu nähdään päällä ehkä kerran.
  Kiitos vielä hyvästä ja (toivottavasti) ajatuksia herättäneestä postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä! Mulle viimeks eilen sanottiin, että pitää hankkia elämän prioriteetit kuntoon jos tunkee monta tonnia laukkuun. Koska eilen oli sellainen olo etten jaksa vaan alkaa vänkäämään annoin asian olla, mutta mietin vaan että mitkä ihmeen prioriteetit. Mä en elä laukuille ja merkkituotteille, mä vaan tykkään niistä ja työnnän ekstrarahani niihin. Tyyppi totesi ettei laukut oo ikuisia, siksei niihin kannata laittaa rahaa. No, on ne aika pitkäikäisiä vaikkei ikuisia olisikaan. Ja tuopa, kukaan ei heitä merkkilaukkua roskikseen. Ne myydään aina pois. Ja kun hinta on korkea, niitä ei hamstrata samalla tavalla kuin jotain Shein ja eBayrytkyjä, jotka nekään mitään eettisiä vaatteita ole.
   Ihana et tykkäsit tästä postaksesta, kiitos itsellesi kommentista <3

   Poista
 3. Mulla on itellä ihan hirveesti laukkuja, mut semmosii halpiksii kaikki, koska ei oo rahaa merkkilaukkuihin. En kuitenkaan koe et se ois multa pois jos jollain se laukkukokoelma koostuu niistä merkkilaukuista. Monet niistä on nättejä ja jos on rahaa niin saahan sen nyt laittaa ihan mihin ite tykkää :). Varmaan mullakin ois vähintään yks merkkilaukku jos ois "ylimäärästä" rahaa siihen pistää. Mulle merkkilaukku ei vaan oo se eka hankittava juttu, joten en sellaseen säästä. Tosi tyhmää et ihmiset jaksaa inistä jostain laukuista. Ois niitä tärkeempiäkin asioita maailmassa joihin puuttua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei halpislaukuissakaan oo mitään väärää, söpöjä nekin on! :) Mullakin on käytössä toi Mohiton pikkulaukku, joka on supersöpö ja maksoi ehkä kympin XD Ei se halpa hinta laukusta myöskään huonoa ja rumaa tee :) Ja ymmärrettäväähän se on, että kaikki ei halua laittaa ylimääräisiä rahoja merkkijuttuihin ja se on ihan fine! Jokainen tekee mitä huvittaa :) Pointtina tässä oli tosiaan se ettei syytettäis ketään sijoituskohteistaan ^_^ Toi on totta, sen sijaan et puututtas toistemme rahankäyttöön, voitas puuttua niihin oikeisiin epäkohtiin.

   Poista
 4. Ja Essillä oli tosi hyvä pointti tossa ylempänä! Mä oon hankkinu suurimman osan laukuistani kirppikseltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kirppikset on parhautta! Itekin tosiaan oon käytettynä ostanu melkein kaikki laukut :)

   Poista
 5. En itse ymmärrä ollenkaan tätä laukkuihin sijoittamista, mutta sen sijaan, että vetäisin aiheesta nokan täyteen palkokasveja, keskityn omiin asioihini ja omaan elämääni :D Mielenkiintoinen postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No noin sitä pitäs toimiakin! Mä ymmärrän sen et kaikki ei ymmärrä tätä laukku/merkkivaatehömpötystä ja se on ihan fine, maailmaan mahtuu asioita joita minä en ymmärrä, mut multa se ei oo pois mitä muut tekee :) Kiva et postaus oli mielekäs ^_^<3

   Poista
 6. Tää postaus oli jällen täyttä asiaa! Sä vaan osaat pukea munkin ajatukset sanoiksi. :D Luulisi että tollainen jatkuva kateellisuus ja siitä seuraava negatiivisuus ovat pidemmän päälle tosi kuluttavia, eikä niistä saa itselleen mitään muuta kuin huonon fiiliksen, jota sitten purkaa ympärilleen/nettiin... Jokaisen pitäis vaan keskittyä niihin omiin pennosiinsa ja miettiä, että mitähän sitä niillä tekisi. :D

  Sitten on myös toi ekologisuuspuoli, joka tossa ylempänä mainittiinkin. Mieluummin mä itekin ostan sen hieman kalliimman laukun, joka sitten kestää vuosia, sen sijaan että shoppaan esim.prismasta veskan, joka leviää käsiin parissa kuukaudessa. Pidemmän päälle se halpojen laukkujen ostelu tulee kalliiksi+ on tosiaankin aika epäekologista... Mutta en toki kiellä sitä, etteivätkö jotkin halvemmatkin laukut kestäisi. Mulla on yksi aleksi 13:sta ostettu pikkulaukku, joka on jo monia vuosia vanha. Se ei toki oo ollut päivittäisessä käytössä, joten luultavasti sen vuoksi kestänyt kohtuu hyvin. Mutta joo aivan loistava postaus!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oii ihana kuulla et aattelet noin :) Ja siis sama! Kyl mäkin oon täällä myöntäny etten mikää pyhimys oo ja kyl mullaki välillä iskee kateus, mut siitä pääsee yli ja sen voi muuttaa vaan tavoitteeks :'D Ja tosiaan ekologisuus! Kyllähän noi veskat kestää pienen ikuisuuden, omakin Chanel on yhtä vanha kuin minä :'D Ja vielä ihan mintissä kunnossa! Ja kyl ne ei-merkkijututkin kestää, mut kyl niissä rähjääntyminen alkaa näkyyn nopeemmin.

   Poista
 7. Itse ajattelen, että on eettisesti oikein käyttää rahaa jos sitä on, eikä hautoa kaikkia itsellään kuin mikäkin Roope-Ankka. Olen itse ihan äärimmäisen säästeliäs pihi ja tuskailen jopa kirppisvaatteiden oston kanssa toisinaan, säästän kaikki rahani tulevaisuuden varalle minkä takia olen "rikastunut". Havahduin kuitenkin siihen, että jos ostan jotain, joka ei ole ristiriidassa eettisten arvojeni kanssa (esimerkiksi vegaanina en ostaisi satojen eurojen nahkatakkia) ostamalla vaikka vähän kalliimpaa, eettisesti tuotettua luomuruokaa tai luonnonkosmetiikkaa, autan myös muita ihmisiä saavuttamaan taloudellisen tasapainon. Laukkujen tekeminen ja myyminen on kuitenkin jollekkin elanto. Maailman rahojen ei pitäisi kasaantua vähemmistölle, vaan enemmänkin tasaisemmin kaikille. Kirjoitat tosi fiksuja juttuja ja ihmettelen kyllä itsekin, miten jotkut vaan jaksaa vedellä herneitä nenään toisen varallisuusasioista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä! Ja sama itellä, eipä tosiaa Vesannolla asuessa rahaa kulunu mihinkään ni nyt on varaa sit vähän shoppaillakin :D Ja toikin, itekin pyrin tekee eettisiä ratkaisuja. :) On musta ihan eettistä ostaa kestäviä merkkilaukkuja käytettynä.
   Voi kiitos, ihanasti sanottu <3 Ihan parasta palautetta <3

   Poista
 8. Oon kyllä ihan samaa mieltä! Itse oon myös monesti kuullut ton lauseen "miten sulla taas oli rahaa tohon ja tohon", mutta kun vastaus vaan on niinkin yksinkertainen kuin priorisointi. Mä kulutan rahani mieluummin materiaan kuin vaikkapa kurkusta alas lauantai-iltana, tai joo olisin päässyt matkalle noilla laukkurahoilla mut just nyt halusin sen laukun mieluummin. Ja jep, miten se on yhtään keneltäkään pois mihin kukakin _omat_ rahansa käyttää...:D

  ellimarias.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ääh raivostuttavaa kun porukka kyselee tollasia! Ihan kun sitä ois muka oikeutettu utelemaan varallisuudesta jos on tehnyt jonkun ostoksen... Oon ihan samaa mieltä sun kanssas!

   Poista
 9. Jeps nimenomaan! Mua itseänikin kritisoitiin suurimmaksi osaksi lähipiirissä, kun ostin ensimmäisen todella kalliin laukun. En kuitenkaan kadu ostosta hetkeäkään ja raha on kuitenkin vain rahaa. Kerran kun panostaa hyvään laukkuun, ei tarvitse jatkuvasti olla himoitsemassa uusia. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo siis oma lähipiiri ei kans ymmärrä (miestä lukuunottamatta) tätä laukku/merkkivaatehommaa. "Kun halvemmallakin saa". No joo, niin saakin, mut jos merkkijutut tuo iloa niin so what, mun mielestä :) Toi on totta, nää sit kestää käytössä! :)

   Poista
 10. On helpompi huudella katkeruuttaan kuin säästää itse. Miten on hyväksyttävämpää käyttää rahat viinaan ja tupakkaa, jota ei voi kuin kerran käyttää kuin laukkuu joka notkuu olalla vielä vuosien päästä. Merkkilaukun saa myös myyty pois, jolloin laukun kiertokulku on suurempi.
  Itse tykkään panostaa vaatteisiin ja kenkiin. 7-9lk keräsin itselleni cupcake cultin kokoelmaa, jonka myymällä sain rahaa nykyisiin vaatteisiini. Vanhat vaatteet saivat uuden kodin ja minä sain rahaa uusiin. Kaikki voittivat ja luontoa säästyi.

  VastaaPoista