keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

*:・゚✧Toiset ovat vaan tasa-arvoisempia kuin toiset✧・゚:*


Tässäpä aihe josta olen mielinyt kirjoitella jo pidempään. Olen facebookissa muutamissa feministiryhmissä, joissa käydään paljon keskustelua tasa-arvosta. Koski se sitten sukupuolten välisiä kuiluja, etnisten ryhmien, uskontojen tai seksuaalisten suuntautumisten välisiä eriarvoisuuksia, aiheesta voi käydä keskustelua siellä. On todella antoisaa päästä juttelemaan ns. kaltaistensa kanssa syvällisiä, saaden itsekin myös laajennettua näkökulmaa tiettyihin asioihin. Onhan noissakin ryhmissä meininki välillä vähän vähemmän rentoa ja ihmiset purkavat tuntojaan vähän turhan aggressiivisesti välillä, mutta pääsääntöisesti keskustelu on ollut todella antoisaa. 

Mikä sitten antoi ponnahduslaudan tälle aiheelle, oli keskustelu gender reveal partyistä, joita lähinnä Jenkeissä harrastetaan. Ne jotka eivät tiedä, kyseessä siis on syntymättömän vauvan sukupuolen paljastaminen isojen pirskeiden muodossa. Kommenteissa kritisoitiin aika vahvasti USAssa asuvia, kommentit oli luokkaa että "Tyhmät jenkit eipä niiltä muutakaan vois odottaa". 

Tämä on aika erikoista kommentointia ryhmässä, jossa kuitenkin ollaan rasismia ja syrjintää vastaan. Vastaavaa käytöstä huomaa paljon muuallakin. Esimerkiksi meidän koulussamme, jossa ilmapiiri on aina ah niin suvaitsevainen (toim. huom. vihaan sanaa suvaitsevainen, ei ole tasa-arvoa että valkoisena heteronaisena minä suvaitsen jonkun toisen.), sorrutaan tähän samaan. Puolella sanalla ei saa yleistää mitään islamiin tai Afrikkaan/Lähi-Itään liittyvää, mutta Japanin kulttuurin ja japanilaisten dissaaminen on ihan ok. "No japanilaiset nyt on ihme pervoja" and so on. Jos Japanista tulee todella härskiä ja jopa sairasta pornografista materiaalia, tarkoittaako se, että jokainen miljoonista japanilaisista olisi seksuaalisesti kieroutunut? Jos Somaliassa tyttöjen sukuelinten silpominen on enemmän sääntö kuin poikkeus, ei saa sanoa kansaa brutaaliksi, koska se on rasismia. En nää logiikkaa tässä. 

Venäläiset, suomenruotsalaiset ja saamelaiset ovat suhteellisen vapaata riistaa. "Ryssin nyt tän koko homman", on aika perus toteamus, ja unohdetaan, että sanassa "ryssiä" on hyvinkin rasistinen tausta. Itse kukin heittelee yleistyksiä venäläisistä hyvin paljon, ja slaavikyykkyvitsit ja meemit ovat ihan normaalia settiä, josta harva pahoittaa mieltään. Svenska talande bättre folket on ihan normiheitto, ja rantahurrit ajelee vaan uusilla veneillä ihmettelemässä Westendissä rahvaan elämää. Ruotsinkielisille saa valittaa isoon ääneen siitä kultalusikasta persiissä ja valittaa kuinka verorahoista maksetaan ruotsinkieliset katukyltit ja pakkoruotsi. Saamelaiset taas tunnetusti ovat viinaan meneviä poroihinsekaantujia. Sehän on vaan hauskaa!

Sitten voidaan ottaa rinnalle vaikkapa tummaihoiset ja muslimit. Jos samanlaisia yleistyksiä aletaan nakkelemaan heistä, kuinka äkkiä nousisi meteli. Voin käyttää blogissani tuota ryssiä-sanaa todennäköisesti aika rauhassa, mutta jos yllättäen käyttäisinkin vastaavasti n-sanaa, olisi aika pian kommenttiboksissa huomautuksia kielenkäytöstä. Vinosilmistä saa puhua kun viitataan aasialaisiin, mutta jos puhutaan rättipäistä viitaten muslimeihin, se ei _todellakaan_ ole ok. Kiinan kielestä saa vääntää vitsiä ja irvistellä, mutta jos vastaava tehdään arabiankielestä se on mautonta. 

Moni saattaa perustella asiaa etuoikeutuksilla. Jenkki, japanilainen, venäläinen ja suomenruotsalainen ovat etuoikeutetussa asemassa verrattuna esimerkiksi somaleihin. Itse en kyllä tykkää tästä etuoikeutus-ajattelusta, sillä se, että onko henkilö valkoinen varakas hetero, vai tummaihoinen muslimi kehitysmaasta, ei pitäisi olla mikään syy sortamiseen. Tottahan se on, että luultavimmin tummaihoinen kehitysmaan muslimi on kokenut enemmän pahaa ja huonoa kohtelua kuin se suomenruotsalainen westendistä, jolloin on ihan totta että hänen oikeuksiaan pitäisi enemmän tukea ja kannattaa. Kuitenkin, se ei oikeuta sen toisen osapuolen mollaamista. En itse hyväksy sitä, että etuoikeutetulla asemalla perustellaan sitä, että voidaan loukata omaa kulttuuritaustaa. Suomenruotsalaisen, saamelaisen, venäläisen, jenkin, somalin ja afgaanin tulisi kaikkien olla ylpeitä omasta taustastaan, sillä kulttuurien kirjo on rikkaus. Ei syy yleistämiselle ja sorrolle ja loukkaamiselle. Tulisi myös muistaa, että esimerkiksi Venäjä ja USA on aika laaja käsite, ja molempiin maihin mahtuu todella huono-osaisia ihmisiä. Maan hallinto/johto ei edusta läheskään koko kansan mielipidettä, ja korruptio, uhkailu ja aivopesu voivat olla vahvempina kuin äkkiä osaisi ajatellakaan. 

En sano että olisin mikään pyhimys, ja kyllä sitä itseltäkin välillä lipsahtaa yleistyksiä kansakuntaa jos toistakin kohtaan. Varmasti meillä kaikilla. Se vaan kieltämättä on jäänyt häiritsemään, että minulle voidaan mesota japanilaisten sairaudesta, kulttuurista ja ulkonäöstä pitämällä sitä ihan ok:na kritisointina. Samaa kun ei sallita monen muun vähemmistön kohdalla tehtäväksi. Kaiken varuiksi vielä tiivistän, että en ole sanomassa että rasseilkaa rauhassa tummaihoisille ja älää aasialaisille, vaan että kannattaa muistaa se, että tasa-arvo koskee ihan meitä kaikkia tärkeitä ihmisyksilöitä tällä planeetalla 💕

14 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen teksti! Olet täysin oikeassa siitä, että kenenkään kulttuurinen tausta, ulkonäkö tai mikään muukaan ei oikeuta ihmisiä sortamaan heitä yhtään sen enempää. Itse olen nuorempana ollut hieman typerämpi, koska heitin joksenkin rasistista läppää, mutta mitä vanhemmaksi olen kasvanut, sitä paremmin olen ymmärtänyt, miten suhtautua ja kohdella muita ihmisiä. Eikös ole sellainen sanonta kuin "Tee niin kuin toivoisit itsellesi tehtävän"? Pätee varmasti asiassa kuin asiassa.

  Olen jo vuosien ajan kokenut pahaa mieltä siitä, miten jotkut ihmiset puhuvat muista ihmisistä. Entinen poikaystäväni käytti lähes aina n-sanaa puhuessaan tummaihoisista henkilöistä, japanilaiset olivat kaikki sen sijaan pervoja ja vinosilmiä ja kaikki muslimit terroristeja. En ymmärrä sitä, miten hän tuomitsee heti kaikki, jos esimerkiksi muutamat muslimit tekevät terrori-iskuja. Oli kurjaa katsoa, miten rajoittunut hänen elämänsä oli, koska hän jaksoi aina toitottaa mulle, miten kaikki tänne tulevat pakolaiset ovat automaattisesti "rättipäitä", vievät meidän naiset, työpaikat ja saavat paremmat elinolot kuin vanhukset. Surullistahan se on, että Suomessa vanhuksilta viedään lähes kaikki, mutta niin on ollut jo todella kauan.

  Mulle jokainen ihminen on samanarvoinen. Mäkään en sano olevani mikään pyhimys, välillä sitä tietenkin saattaa heittää ilmoille jotain, mikä ei muiden korvissa kuulosta hyvältä, mutta pääpiirteittäin mä en lähde tuomitsemaan ketään heidän etnisen taustansa tai minkään muunkaan asian vuoksi. On kuitenkin rikkaus, että maailmassa on niin paljon erilaisia ihmisiä eri kulttuureista, niin kuin sinäkin sanoit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva et tykkäsit tekstistä! :) Ja jep, mä en lähde sortamaan ketään minkään piirteen vuoksi. Aina joitain yksittäisiä sanoja välillä lipsahtelee jotka eivät kauhean korrekteja ole, mutta onneksi ei ikinä julkisesti. Ja joo, totta se on että ne tietyt ryhmät kohtaavat paljon enemmän syrjintää, ja siihen pitää puuttua enemmän. Se että tummaihoisia haukutaan niin onhan se nyt vaan fakta että sitä käy useammin kuin että valkoista varakasta heteromiestä.

   Tosi hyvä kommentti <3

   Poista
 2. Tosi hyvä kirjoitus!! :) olen 100% samaa mieltä ja en olis itse osannut paremmin tätä muotoilla. Tähän samaan törmää ihan joka puolella nykyään. Vain tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan ollaan "suvaitsevaisia" ja toisia ei. Olen pitkään ihmetellyt, että miksi näin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi miten ihana kuulla!! Kiitos <3 Ja siis sitä oon kyl itekin tosiaan ihmetellyt pitkään, nyt vasta uskalsin avata suuni :)

   Poista
 3. En menis sanomaan kulttuurien kirjoa rikkaudeks ku kulttuuri on laaja käsite huomioiden mitä kaikkea se voi sisältää. En menis esim koraania kulttuurin rikkaudeks sanomaan, huomioiden mitä se sisältää. Kamalampaa tekstiä kun raamatussa.
  Mut joo, totta kyl et kumma ku länsimaalaisista ja aasialaisista saa vitsailla niin paljon ku huvittaa mut uskallapa vitsailla idänihmeillä saat rasistin leiman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siis ei tietenkään kaikki kulttuuriset piirteet ole hyviä. Naisten sukuelinten silpominen tai härkätaistelut jotka ovat osa kulttuuria ei ole kyllä todellakaan hienoa nähntykään. Hyvä huomio tämä!

   Poista
 4. Mielenkiintoinen teksti ja monipuolinen blogi :-)

  VastaaPoista
 5. Suomalainen mielensäpahoittamiskulttuuri on mennyt siihen pisteeseen, että rasismi kaikissa muodoissaan tosiaan on erittäin kiellettyä ja ei-hyväksyttävää mutta silti saadaan heittää aasialaisista, naisista, homoista ja ihan vaikka savolaisista sellaista vitsiä että huh huh. Jotkut kehtaa vielä oikein ratsastaa sillä omalla suvaitsevaisuudellaan vaikka tekee tätä, olen sosiaalialan korkeakoulussa huomannut että tällaista on tosi paljon! Kaikki pitää hyväksyä mut naisen paikka on sitten nyrkin ja hellan välissä. joopa joo. Sit on myös todella tyylikästä olla nykyään ulkoisesti ja etenkin somessa suvaitsevainen, feministi, vegaani ja maailmansyleilijä, mutta ei todellakaan arkena eletä niin kuin opetetaan.

  Mua ärsyttää myös se, että esimerkiksi tässä turvapaikkakysymyksessä joka nyt kovasti kuohuttaa, olen ollut koko ajan sitä mieltä, että maassa maan tavalla ja sen takia mua pidetään rasistina, vaikka toivon että turvapaikanhakijat nimenomaan kotoutuisivat ja soputuisivat suomalaiseen kulttuuriin. Tästä kun kehtaa ääneen sanoa olevansa sitä mieltä, että heidän tulisi taipua Suomen lakiin ja meidän tapoihin täällä, niin olen automaattisesti rasisti vaikka eihän minulla ole mitään muslimeja vastaan ihmisryhmänä. Pyrin myös puheessani käyttämään aina asiallisia termejä ihmisistä ketään haukkumatta, mutta eriävä mielipidekin on nykyään uusnatsismia. :P Huh, anteeksi kun avauduin ja jos joku pahoittaa tästä mielensä, niin sittenpä taas pahoittaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä oon sosiaalialalla ihmetellytkin oikeasti, että suomalaisiin/aasialaisiin kohdistuvia yleistyksiä lentelee, haukutaan kristityt hihhuleiksi ja sukupuolivähemmistöjä katsotaan kieroon. Kuitenkin kaikki mitä turvapaikanhakijat tekee naistenhakkaamisesta lähtien pitäisi ymmärtää. Minusta tässä asettelussa on vahva ristiriita. Kaikkea ei tule ymmärtää, mutta kaikki ovat saman arvoisia, imho.

   Ja sama homma. En todellakaan ole mikään rasisti ja turvapaikanhakijoissa on todella ihania ihmisiä ja toivon että rasistiset asenteet karsiutuisivat pois. Voin pahoin iltalehden yms kommenttipalstoilla missä islamofobia ja rasismi oikein roihuaa. Kuitenkin en vaan nää mitään hyväksyttävää siinä, jos maahanmuuttaja(taustainen) ihminen raiskaa toisen. Mikään tekijä ei sitä tekoa puolustele. Ja se ei tee minusta rasistia. Ihmisillä on mennyt vähän termit sekaisin ja ollaan hyvin ääriherkkiä tämän kysymyksen äärellä, kun kumpikin ääripää öykkää :( Ja se on sääli, kun tässä kysymyksessä menee se huomio ihan jonnekin muualle.

   Poista
 6. Tää on niin moniulotteisen loputon ja vaikea aihe ettei mitään rajaa!:o world peace

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tää on kyl totta. Kun kaikki osais vaan käyttäytyy ni ei ois ongelmaa! TOsiaankin world peade <3

   Poista
 7. Hyvä postaus. Olen usein miettinyt samaa. Tähän sopisi tietysti jatkoksi vielä se, että rahaeliittiä eli ns. herroja saa pieksää sanan säilällä ihan miten tykkää, mutta jos joku puhuu pahaa köyhistä, se on ihan kauhea synti. Itsekin siis sorrun usein köyhien kesken (lue: opiskelijaporukoissa) mollaamaan herroja ties miten asiattomasti, mutta sitten aina havahdun siihen, miten väärin se oikeastaan on. Miksi etuoikeutetussa asemassa olevaa saa haukkua ihan miten lystää, mutta alisteisessa asemassa olevasta ei ole sopivaa esittää poikkipuolista sanaa? Toiset todellakin ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Voisivatko kaikki vain lopettaa huonosti käyttäytymisen ja ikävänä olemisen yksinkertaisesti ihan kaikkia kohtaan, aivan tasapuolisesti?

  Varpuslintu // viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
 8. Oot kyllä hyvillä jäljillä, vaikka ihan kaikesta en olekaan samaa mieltä!

  Tässä on aika hienoinen raja siinä, että missä vaiheessa aletaan puhua jostain "käänteisestä rasismista" jota ei ole olemassakaan. Mua ei haittaa, jos joku rodullistettu ihminen heittää läppää valkoisista eikä se ole syrjintää, koska se valta-asetelma on ihan eri kun jos alkaisin valkoisena heittää läppää vaikkapa arabeista. Toisaalta ryhmien sisälläkin on erilaisia valta-asetelmia, esimerkiksi mainitsemasi Suomessa valtaväestön suhtautuminen suomenruotsalaisiin, saamelaisiin tai venäläisiin. Tai romaneihin, joihin kohdistuu ihan älytön määrä kasuaalia rasismia.
  Jengi yrittää perustella suhtautumistaan suomenruotsalaisiin just sillä, että kaikki suomenruotsalaiset on parempiosaisia porvareita, mutta suurin osahan suomenruotsalaisista on ihan normiväkeä, pienituloisiakin, kuten valtaväestökin.

  Mitä mä yritän sanoa on, että sortaminen voi tapahtua aina yhteiskunnan valtarakenteissa alaspäin, ja intersektionaalisuus on tärkeä huomio. Joku heteromies voi nauttia tietyistä heteron ja miehen etuoikeuksista joista itse en pääse osalliseksi, mutta saatan olla taas monessa suhteessa etuoikeutettu heteromieheen, koska olen valkoinen, kristitty, koulutettu ja hyväosainen.
  Et jokainen ihmisryhmä voi hajaantua vielä useampaan ryhmään, jotka nauttii tai kärsii erilaisista asemista yhteiskunnassa. Kuten esimerkiksi juurikin saamelaiset, jotka ovat valkoisia, mutta joita silti syrjitään nykypäivänäkin pohjoismaissa, tai suomenruotsalaiset, jotka eivät aina uskalla edes puhua äidinkieltään julkisesti.

  VastaaPoista