perjantai 9. kesäkuuta 2017

*:・゚✧Vesanto vs Helsinki✧・゚:*


Minulla on jo pidemmän aikaa ollut suunnitelmissa kirjoittaa tällainen postaus, jossa otan Vesannon ja Helsingin plussat ja miinukset vastakkain. Olen täällä Helsingissä asuessani saanut huomata, että vaikka muuttaisi kuinka pääkaupunkiin, aina kävelee jostain joku vesantolainen vastaan. Aina kun jossain sanoo olevansa Vesannolta kotoisin, tulee heti yksi tai kaksi tyyppiä ilmoittamaan että on myös alkujaan Vesannolta. Niin on käynyt koulussa (luokalla yksi vesantolainen) ja edellisessä työpaikassani (Kolme työkaveria oli Vesannolta lähtöisin tai muuten kytkyissä sinne). Täytyy kyllä rehellisesti sanoa,  että kyllä tämä Helsinki tuntuu paljon omemmalta kuin se pikkupaikkakunnalla asuminen, mutta olihan Vesannossa paljon hyvääkin. Lisäksi se identiteetti kyllä on ja pysyy maalaisena, ei siitä eroon pääse vaikka kuinka täällä asuisi. Tässä nyt niitä muutamia kohtia:

🍓En itse tykännyt yhtään siitä Vesannolla vallitsevasta kaikki-tuntee-kaikki -asetelmasta. Onhan siinä varmasti paljon hyvääkin, mutta itsellä tämä oli vain ahdistavaa. Kaikki mitä olet tehnyt myös muistetaan ja kaikki tietävät varmasti myös senkin! Eli juoruilulle otollista maaperää, ja itsestänikin oli vaikka jos mitä keksittyä juttua ja kohta koko kylä tiesi sen faktana. Täällä sentään jos tekee jotain tosi noloakin, niin kukaan ei siitä tiedä saatika muista. 

🍓Vähän liittyen edelliseen, mutta kun kerran saat jonkun leiman, niin se myös on ja pysyy. Huvittavaa miten ne ihmiset, jotka minua halveksi jo yläaste/lukioaikaan, halveksivat yhä. Vaikka olen todellakin poissa silmistä poissa mielestä, samat tyypit jaksoivat viljellä sitä paskaa netissäkin. Ihan villi veikkaus vain, mutta tyyliin jos olisin yhtään isomman kaupungin yläasteella/lukiossa ollut ei-tykätty tai kiusattu, ei olisi heitä enää aikuisiällä jaksaneet tekemiseni kiinnostaa. Ja ei koske vain itseäni, vaan myös muita joita tiedän koulussa kiusattavan. Olet aina se paska ja nolo ja tyhmä sinne hamaan hautaan saakka, kun jotkut niin ovat päättäneet.

🍓Luonto ja maisemat ovat kyllä ihan omaa luokkaansa siellä maaseudulla. En voi sille mitään että minua vähän huvittaa kun porukka täällä kehuu kuinka luonnon helmassa ja maaseudulla sitä ollaan kun mennään jonnekin Vuosaareen. Siis totta kai kaikki on suhteellista ja puhun itsekin luonnon helmassa asustelusta nyt kun muutettiin keskustasta pois Pohjois-Helsinkiin.

🍓Työllistymismahdollisuudet maalla omalla alalla olisi ihan huippua, ja voi että kun ne asunnot ei maksa mitään. Kun ostettiin tämä nykyinen kämppä, niin eihän sitä malttanut olla kurkistelematta myös Vesanto-Tervo-Keitele-Karttula -akselilta . Samalla hinnalla millä ostettiin tämä meidän sadan neliön kämppä, olisi saanut (muistaakseeni) Karttulasta aivan jäätävän ison ja suht uuden kartanon järven rannalta, ja tonttiakin olisi ollut vaikka muille jakaa. Jos sitten taas vähän vähempään haluaa tyytyä, saa omistusrivareita tai pienempiä ja vanhempia omakotitaloja Vesannolta ihan muutamalla kymmenellä tuhannella, siinä missä Helsingissä omakotitalojen hinnat lähtevät helpostikin sieltä 400 000€. Voi vaan jokainen miettiä itsekseen että onko siinä mitään järkeä.

🍓Vaan kun Vesannolla ei se julkinen liikenne kulje. Voi kun on sitä suurta vitutusta itselläkin usein, kun istun junassa/bussissa ja siinä kymmenen minuutin automatkassa kestää melkein tunti, mutta pitäisi olla tyytyväinen että julkiset kulkee. Vesannolla kun ei julkista liikennettä ole minkäänlaista, ja bussi kulkee Vesanto- Kuopio -väliä vain muutaman kerran viikossa. Kun siellä syrjäkylillä asusteli, auto oli ihan pakollinen juttu. Oli se kyllä melkeinpä ihan Vesannon keskustassakin.

🍓Vaikka kouluajoilta muistot olivatkin vähän nihkeitä, oli pienessä koulussa todellakin puolensa. Pesispäiviä lämmöllä muistellen. Eli siis, saatettiin vaan päättää että nyt tänä koulupäivänä mennään pelaamaan pesistä ja that's it. Ei näitä päiviä nyt usein ollut, mutta silloin tällöin.

🍓En ole mikään Kuopio-fani nyt näin aikuisiälläkään, ja siksi onkin sanottava että kyllä Helsinki kaikkine mahdollisuuksineen on mukavampi kaupunki. Vesannolta Helsinkiin ajaa autolla neljä tuntia (sisältäen yhden pikaisen vessapysähdyksen), junalla Hki-Suonenjoki väli kestää vajaa neljä tuntia ja tähän päälle tunnin ajomatka. Kuopioon ajaa noin tunnin, ja bussilla kestää puolitoista tuntia. Toisaalta, jos tulisi kaunis kesä, voisi lähteä miehen kanssa turisteilemaan Kuopioon joksikin aikaa! Kuopiossa kuitenkin on yksi ihan lempparikirppiksistäni ikinä, ja järvimaisemat kauniita.

🍓Ihan niinkin "tylsä" juttu, mutta Vesannolla julkinen terveydenhuolto toimi paljon paremmin kuin täällä. Siis, typeräähän oli kun niitä terveyskeskuksia suljettiin ja avattiin ja suljettiin ja vesantolaisia pakotettiin ajamaan aina vuorotellen Keiteleelle ja Karttulaan riippuen siitä missä nyt sattui lähin terveyskeskus olemaan auki. Mutta kuitenkin, kun sairastuin anoreksiaan, sain apua ihan käsittämättömän helposti. Nyt kun miettii, niin jos olisin asunut Helsingissä jo silloin, avun saaminen ei todellakaan olisi ollut yhden puhelinsoiton päässä, vaan tuskin sitä apua olisin saanutkaan. Kuitenkin olin ihan täysi-ikäinen.

🍓Koko Japanin vaihtarireissukin oli mahdollinen minulle varmaan vain koska Vesanto. Meitä vaihtoon lähtijöitä oli vain kaksi, joten meille oli helppo sponsoroida vaihtarireissut. Isommassa kaupungissä Japanista ja Lattareista kiinnostuneita olisi varmaankin ollut niin monta, ettei me kaksi oltaisi saatu niin helposti ja varmasti rahoitusta, tukea ja apua lähteä. Eli kaikki vesantolaiset nuoret jotka tätä luette: Hakekaa ihmeessä vaihtoon! Stipendin saaminenkin oli koulussa lukiossa helppoa , sain Japanin kielen ja kulttuurin stipendin ja kirjapalkinnon. Enpä varmaan yhtään isommassa koulussa moista olisi saanut :'D

🍓Vesanto-kotona on KISSA! Lemmikkikuume on ihan huipussaan, ja haluaisin nyt ottaa myös koirankin. Olisipa aikaa, niin todellakin ottaisin sekä kissan että koiran!

Tällainen vähän erilaisempi postaus. Tämä ei ole loukkauksena sitten kenellekään helsinkiläiselle tai vesantolaiselle. Veikkaan, että kokemukseni Vesannosta paikkana olisi paljon positiivisempi, jos ei kaikkia noita koulukiusaamishässäköitä olisi osunut kohdalleni. Olen joskus miehelleni sitä puhunutkin, että ihan hyvin voisi olla, että olisin vain kouluttautunut Helsingissä ja muuttanut takaisin Vesannolle, jos ei tuota kiusaamistaustaa olisi ollut. Ja eipä sitä kukaan tiedä, mitä mekään nyt keksitään. Ollaan me jo katsottu asuntoa Kittilästä, ja mietitty Japaniin muutamaksi vuodeksi lähtöä! No mutta, nyt me nautitaan kyllä tästä pääkaupunkiseudun elämästä, onhan meillä nyt kaikki täällä. Ja Vesannolla tullaan viettämään sitten juhannusta, koska onhan se nyt vaan paljon auteettisempaa viettää juhannusta siellä oikeasti metsän keskellä järvimaisemassa hyttysten syötävänä kuin täällä kuuntelemassa kun porukka valuu baariin ja baarista pois :') 

15 kommenttia:

 1. Tää oli kiva postaus :) Oli mielenkiintoista päästä lukemaan eroja ison ja tositosi pienen paikkakunnan välillä! Mua varmasti pienessä paikassa ahistaisi kans tuo "kaikki tuntee kaikki"-meininki. Mutta sit taas mitä pienempi paikkakunta, sitä enemmän koskematonta luontoa. Kaikessa on niin puolensa ja puolensa aina :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! :) Ja kaikki-tuntee-kaikki -asetelma oli todellakin ihan hirveää, mua ahdistaa yhä tuo ajatus.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus ♥ Pystyin useaan kohtaan samaistumaan todella hyvin, sillä olen myöskin hieman pienemmältä paikkakunnalta, mutta Vesanto on kyllä siitäkin tuplasti pienempi :) Varsinkin kaksi ekaa kohtaa kolahti ihan täysiä! :D Vesannolta (-sta?) olisi mukava saada blogiin enemmänkin kuvia :)

  ♥: Ane

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiva että postaus oli kiintoisa! Ja haha me pienen kylän kasvatit :D Ja oon yleensä niin rupuisena liikenteessä, ettei mitään asukuvia tai muita tuu otettua, mut vois nyt seuraavan kerran ku lähetään ni ottaa kameran mukaan ja meikit kans :D

   Poista
 3. Kiinnostuin mitä Kuopion kirpparia tarkoitat?:D Kuopiossa on tullut käytyä jollain kirppareilla, mut mikä on sun suosikki?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ää en muista nimeä, mutta se mikä siin kaupungintalon takana on :) Se kahdessa kerroksessa oleva tosi iso! :)

   Poista
 4. Todella hauska postaus, varsinkin kun joskus haaveili Helsingissä asumisesta. En siltikään aikuisiällä enää sinne halunnut ja Kuopiolaisena tää Kuopio tuntuu niin kodilta että en lähtisi muualle:D Tää on sellainen sopivankokoinen, pääsee hyvin kaupungin sykkeeseen mutta myös rauhalliselle alueelle sekä maallekkin.
  Varmasti tuo kiusaaminen on tuonut negatiivisia ajatuksia sinne Vesantoon, kyllä se pysyvästi jää mieleen ja vaikuttaa myöhemmälläkin iällä.:/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, ei Helsinki kaikille oo :D Ymmärrän sen ihan hyvin! Kuopiokin on ihan kiva paikka, mua varmaan siinä kaihertelee lähinnä se et suurin osa vesantolaisista on muuttanu kuopioon ja halusin ottaa vähän pesäeroa niihin piireihin :D Toi on totta kyl et kuopiossa kiva sekoitus vähän kaupunkia ja maaseutua samasssa! :)

   Poista
 5. Mun mielestä tosi kiva ja erilainen postaus! :) Oon paljon pohdiskellut samoja Hanko-tampere tai Nokia-Tampere ja en oikein osaa päättää kummassa on enemmän plussia:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha sun pitää hei toteuttaa kans samanlainen postaus! :D

   Poista
 6. Kiva postaus! :) Mutta kannattaa käydä Vuosaaressa, koska siellä on oikeesti paljon luontoa :D Vesannossa asumisessa on varmasti ollut omat hyvät puolensa kuten juuri tuo Japaniin pääseminen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Ja oon Vuosaaressa ollu aika paljonkin, mies on sieltä kotoisin :D Ja onhan sitä luontoa siellä, en mä sitä, mut on se ihan erilaista kun vertaa johonkin pohjois-suomen korpeen missä ei ole asutusta sadankilometrin säteellä ollenkaan :D

   Poista
 7. Kivan erilainen postaus! :> Oli kiva tietää, mitä kaikkea kerrottavaa keksit Vesannosta.

  Itse oon aina, syntymästäni asti, asunut Turussa, mutta suurimman osan lapsuudestani viettänyt kuitenkin Kemiössä, missä ei ole sähköjä (meidän mökillämme siis, Kemiön keskustassa kyllä kaikki skulaa hyvin yms!) ja bussitkin kulkevat hyvin harvoin, eivätkä lähellekään meidän mökkiämme. Osaan arvostaa sekä maaseutua että kaupunkia, molemmissa on tosiaankin ne omat hyvät ja huonot puolensa!

  Onneksi pääsit noinkin helposti ja näpsäkästi Japaniin vaihtoon, uskon että se oli yksi elämäsi kohokohdista kumminkin :>

  VastaaPoista
 8. Ihan kiva postaus ja enemmän luettavaa. Noi asuntojen hinnat on ihan naurettavia, sit jos saat ees 400 000 omakotitalon Stadista oot jossain länsimäessä tai malmin rajoilla, eli ei todellakaan edes läheltäkään keskustaa tai mitään erityisen hienoja alueita.. Mutta ihan mielenkiintoinen postaus ja tuli hyvin näitä mielipiteitä esiin ja omaa ajateltavaa. Ite oon asunut juuri Länsimäessä lapsuuteni ja olen kiitollinen että muutimme "susirajan taakse" eli kehä 3 paremmalle puolelle :D

  www.finnlandsnorsk.blogspot.com

  VastaaPoista
 9. Erittäin kiva postaus! Samaistuin, koska kävin koulua maalaiskunnassa (kuitenkin ihan Helsingin tuntumassa, alle tunnissa moottoritietä pitkin ajaa keskustaan asti), mutta oletan että kasvaminen Savossa on eri asia kuin Uudellamaalla :D Olin kuitenkin aina se outo tyyppi, ja en voi edelleen moikata vanhoja ylä-aste"kaveria" jos sattuu nähdä jossain S-marketin ulkopuolella. Kävin lukiota Helsingissä, mutta outo kyllä olin myös siellä se outcast, enkä saanut tosiystäviä sieltä. En tiedä, oliko mulla vaan huono tuuri vai mitä, mutta yliopistosta löytyi onneksi ihania ystäviä. Tää on nyt aika sekava kommentti, mutta pointtini on ettei se Helsinki on pelastus, mutta maalla on kyllä haastavampaa löytää samanhenkisiä :/

  VastaaPoista