maanantai 7. elokuuta 2017

*:・゚✧Paha epäeettinen ihminen✧・゚:*

Ajattelin tuossa Victoria's Secret -postauksessa jättää kokonaan kommentoimatta tuohon eläinkokeettomuus-kommentointiin, sillä kuten nyt loppujen viimeksi vastasinkin, niin kyseistä settiä on tullut jo joka ikiseen postaukseen, missä esittelen Victoria's Secretiä, YSL:ää tms meikkejä, jotka tulevat suurilta epäeettisiltä firmoilta. Kuitenkin, jälleen sen miljoonannen kerran, palataan tähän ikivanhaan eläinkoe asiaan. Olen kyllä feministi, yhteiskunnallisesti valveutunut, kasvissyöjä menossa kokoajan vegaanimpaan ja ympäristöaktiivi. Minä kyllä tiedän mitä siellä lihateollisuuden takana pyörii, olen tietoinen teurastuksesta prosessina samoin kuin eläinten tuotannosta. Olen tietoinen myös siitä miten isot monikansalliset yritykset polkee ihmisoikeuksia, eläin- ja ympäristöoikeuksia vielä enemmän. Olen tietoinen hyvin monesta maailman vääryydestä, ja pyrin omalla toiminnallani minimoimaan kaikkea pahaa, mitä maailmassa tapahtuu. Ihmisten tasa-arvo on kaikista eniten sydämelläni ja sen puolesta toimin aktiivisimmin. Sitten tulee ympäristö ja eläimet. 
Nyt sitten käsi pystyyn kaikilla anonyymeillä (ja nimimerkillisillä) siellä, kuka ei tee mitään epäeettistä ja käyttää vaan sellaisia tuotteita joiden taustat tietää. Tavallaan minua turhauttaa kirjoittaa tätä tekstiä, kun tiedän että ne pahimmat päänrääpijät häviää kuin pieru Saharaan kun kirjoitan asiatekstiä ja annan vastausta kysymykseen, ja sitten taas seuraavaan postaukseen jossa vilahtaa YSLin huulikiilto voidaan tulla sormella osoittamaan minun pahuuttani. 
Teillä suurimmalla osalla varmaan siellä on iPhoneja, iPodeja tai muita Applen tuotteita. Apple on yksi pahimmista ihmisoikeusrikkojafirmoista. Työntekijöille lupaillaan parempia työolosuhteita ja yrityskuvaa kiillotetaan, samalla kun Kiinasta etsitään kokoajan vain halvempaa ja halvempaa työvoimaa. Minun käytettyjen ja useita vuosia vanhojen Chaneleiden ostoa arvostellaan, samalla kun itse marssitaan siihen lapsityövoiman mekkaan H&M:lle. Koska onhan se nyt aika paskaa ostaa se laukku tonnilla, joka kiertää jälkeeni vielä useilla sukupolvilla, sen sijaan että ostetaan se orjatyövoimalla kasaan nikkaroitu yhdeksän euron rätti (Kärjistettynä). 
Tupakoitsijoita löytyy, tupakka se vasta onkin karsea bisnes. Siinä kärsii sademetsät ja ihmiset, ja Marlboro käärii seteleitä samaan aikaan kun yhä nuoremmat sairastuu keuhkosyöpään. Te tupakoitsijat pidätte tätä erittäin epäeettistä ja ekologista ja sairasta bisnestä pystyssä. Siinä ei paljon veganismi auta. Sama jos käyttää Starbucksia, McDonaldsia tai KFCtä, ostaa kotiin Coca Colaa tai Sodastreamin, tukee silloin aivan hirvittäviä ihmisoikeusrikkomuksia. 
Ja minulla ei ole mitään oikeutta syyllistää teitä. Enkä haluakaan koska se ei ole minun tehtäväni. Ei ole teidän tehtävä syyttää minua minun Victoria's Secretin ostoksista. Ihmisiä voi valistaa ja tietoa voi jakaa. Minulle voi sanoa, että kai tiesit että YSL testaa tuotteensa vielä eläimillä. Olen tietoinen siitä joo. Mutta samaan aikaan kun kirjoitatte sitä haukkumaviestiä minulle kirkkain silmin siitä iPhonesta, niin shame on you, ette ole yhtään sen parempia ihmisiä kuin minäkään. Minusta on pääasia, että edes yrittää ja tekee niitä pieniä tekoja. En minä blogiini raportoi kaikkea mitä minä täällä teen maailman parantamiseksi, koska teitä tuskin kiinnostaa jokainen reissu jonka olen auton/bussin/junan sijaan heittänyt kävellen, jokainen vegaanituote jota käytän ja jokainen kotimainen pienyrittäjän palvelu joka me ollaan meille hankittu. Besservissereitä kiinnostaa vain se yksi asia, johon voi tarttua. 
Ja muistutan jälleen, että minusta on ihanaa jos siellä moni rupeaa vegaaniksi, ympäristöaktivistiksi tai maailmanparantajaksi. Vegaaniutta ei kaada se juustokakun pala jonka joskus syö. Olet tehnyt jo ison asian siinä, että pääsääntöisesti suosit kasviperäistä. Et ole paska luonnonsuojelija jos lennät ulkomaille lomalle, jos muuten otat huomioon ympäristöasiat. Ja et ole eläinvihaaja, jos kaiken eläinkokeettoman kosmetiikan keskelle ilmestyy muutama Victoria's Secretin hajuvesi.

29 kommenttia:

 1. Minun mielestäni nuo edelliseen postaukseen kommentoineet anot kysyivät molemmat asiansa hyvin asiallisesti. En nähnyt kummassakaan mitään syyllistämistä tai osoittelua. Ja jos on esimerkiksi vasta ryhtynyt lukemaan blogiasi, eikä ole aiempia postauksia ja niihin liittyviä kommentteja lukenut, niin miksei saisi esittää samoja kysymyksiä, jotka joku on kenties jossain vanhemmassa postauksessa jo kysynyt. Tällä kaikella en nyt tarkoita, että sinun pitäisi sietää kommentoijia, jotka todella syyllistäen osoittavat että "miten tuollainen ihminen voi pitää itseään valveutuneena, kun tuollaisia tuotteita käyttää". Ei missään nimessä. Vaikka blogia kirjoitatkin, niin se ei oikeuta muita arvostelemaan tekemisiäsi. Mutta jos aiheesta asiallisesti kysytään, miksei siihen voisi asiallisesti ja provosoitumatta vastata?

  Ja tykkään kyllä lukea blogiasi, ja vaikutat aivan ihanalta ihmiseltä. Ja olen kanssasi samaa mieltä siitä, että kenelläkään olisi varaa tulla arvostelemaan toisia siitä, kuka nyt on parempi luonnonsuojelija tms. kuin toinen. Pitäisi vain olla iloinen niistä kaikista asioista, joita itse kukin tekee jotta maailmasta tulisi vähän parempi paikka. Jos karsii kaiken epäeettisen elämästään, niin eihän tässä nykymaailmassa pystyisi tehdä juuri mitään! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komppaan. Edellisen postauksen anot vaikuttivat vaan ja ainoastaan uteliailta. Minua kiinnostaa, miksi tunnuit ottavan kommentit niin terävinä? Missä näit syyttelyn?

   Saga, oot fiksu neiti, jolla on sydän paikallaan. Kukaan ei oikeasti odota, että olet valinnoiltasi täydellinen, ei edes junteimmat anot. Ethän ärry junttimusten takia meille asiallisille. Saadaan paremmat keskustelut aikaiseksi, kun vähennetään ennakko-oletuksia puolintoisin, niin tosielämässä kuin netissäkin. <3

   Poista
  2. Tuun vastaamaan teille paremmin kun kerkeen töistä, mut jätin julkaisematta aika monta kommenttia. En viittaa noihin kahteen julkaisemaani.

   Poista
  3. ano1: Joo kuten kommentoinkin, jätin julkaisematta muutamia kommentteja, ja julkaisin nuo kaksi. Tavallaan vaikka kommentit olikin asiallisia, vähän vaan ite alan olemaan kypsä siihen puolustelemiseen, mitä joudun kokoajan pitämään. Olen jokaiseen VS/YSL/CHANEL/Louis Vuitton/u name it-postaukseen joutunut perustelemaan miksi ostan sitä ja tätä ja miksi teen niin ja näin. Miksi syön vain kasvisruokaa, miksi en ole täys vegaani. Miksi ostan satunnaisesti epäeettiseksi luokiteltavaa kosmetiikkaa enkä ole täysin ruohonjuuri-kosmetiikan käyttäjä. Eivät kommentit olleetkaan syyttäviä ja vihamielisiä, mutta jossain vaiheessa sitä vaan väsyy siihen jatkuvaan puolusteluun.

   Ja ihana et tykkäät lukea blogiani ja oot saanut tollasen mielikuvan <3 Kiitos <3 Piristävää kuulla :) Ja samaa mieltä mäkin oon, ettei ketään tulis syyttää tällaisista valinnoista. Just kun pääpiirteittäin pyrkii eettisesti kestäviin valintoihin, se riittää! :) Ja just tää et nykyisessä länsimaisessa hyvinvointivaltiossa asuvan on tosi vaikeaa kulkea pelkästään sillä kultaisella tiellä, kun vähän yksi jos toinenkin vaihtoehto on epäeettinen.

   Poista
  4. ano2: Jep, oot oikeessa! Mut siis en viitannut noihin kahteen kommenttiin, vaan niihin jotka jätin julkaisematta :) Ja junteimmat anot näyttää odottavan sitä itsekudotuissa hamppuvaatteissa kulkemista, meikkaamatta jättämistä ja omakasvattaman perunan syömistä, jos haluaisi itseään edes jollain tasolla hyvänä ihmisenä pidettävän :P :D

   Poista
 2. Ihan tositosihyvä postaus! Juuri näin. Tuskin nykyään länsimaalaisissa hyvinvointivaltioissa elää kovinkaan monta eettisesti ja ekologisesti täydellisestä ihmistä, ja jos heitä löytyy niin rohkenen epäillä heidän lukevan/kommentoivan tuomitsevasti muotiblogeihin. On lapsellista tuomita yksittäisten juttujen takia varsinkaan kun ei varmasti tiedä yhtään mitään henkilön oikeasta elämästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mahtavaa et tykkäsit! Ja nimenomaan. tiedän mä sen että moni kanssaihmisistä on tehnyt parempia valintoja kokonaisuudessaan ja oma hiilijalanjälkeni on isompi kuin jonkun muun. Olen kuitenkin tehnyt myös enemmän kuin monikin, ja se riittää :) Pyrin myös tietty kokoajan parantamaan.
   Ja just toi, että harva kai mun blogia lukee, joka on itse hyvin eettisesti ja ekologisesti valveutunut :D

   Poista
 3. Mä mietin tätä samaa asiaa eilen. Kun usein kuulee ihmisiltä jotka haluaisi alkaa kasvissyöjiksi että ei he pysty kun joulukinkusta kerran vuodessa ei voi luopuu. Mä en tajua että jos ihminen ei syö lihaa 364 päivänä vuodessa niin se yksi päivää nollaa koko homman. Olet sitten samalla viivalla tyyppien kanssa jotka vetää pandakarhu pihviä lounaaksi. Eiks jokainen eläin joka jää syömättä oo hyvä juttu? Tuntuu että netissä pörräävien anojen muelestä ei (ja varmaan moni päälle naamaakin mollaa). Joko syöt ligaa tai et; hyväksyttyjä välimuotoja ei tunnu olevan. Moni varmaan jättää koko kasvissyönnin just sen vuoksi että sitten saa koko ajan kuraa niskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuolen nauruun täällä tuosta "pandakarhu pihvistä" :D Ajatus on niin kamala!

   Poista
  2. Sante Rana: Ihana kommentti, apua :D Just mustakin toi on hassua, kun itsekin olen lipsahdellut jopa siihen liharuokaan aina välillä. Vaikka me syömmekin kotona ihan vegaanisti oikeastaan aina, en silti ole sitä mieltä et olisin sekasyöjä, kun kerran vuoteen itsekin jonkun lihanakin nappaa paketista. Tää sun kommentti oli ihan täysin asiaa!

   Poista
  3. Sirpale: Itekin naurahdin ääneen kun luin ton pandapihvin :D APua, se vast oiskin karua :D

   Poista
 4. Nää on aina niin kakspiippusii asioita. Omaa elämäänsä ei voi rajoittaa loputtomiin ja aiheuttaa itselleen stressiä eettisyydestä. Mutta on tärkeää myös välittää ja olla tietoinen. Yrittää tehdä pieniä tekoja ympäristön/ihmisten/eläinten eteen.
  Itse oon yrittänyt nykyään enemmän ja enemmän tehdä ympäristön/ihmisten/eläinten kannalta hyviä valintoja. Ostan voiteeni vegaanisena, vaikka hintaa tulee enemmän kuin perus rasvalle. Pyrin ensin myymään pois vanhat vaatteeni ja jos kauppoja ei synny silloin vien keltaiseenlaatikkoon. Vaatteissa muutenkin oon pyrkin laatuun ja käytännöllisyyteen panostamaan. H&M on mennyt kauppojen listalle mitä koitan välttää tai ainakin jos ostain jotain mietin onko se sen arvoinen. Adidaksen ja Niken tuotteet pyrin pitämään minimissä, niissä harmikseni on ollut laatu kohdillaan vaikka eettisyys mättää.
  Ja mitä tulee eläinperäisten tuotteiden syöntiin. Tällä hetkellä se on mulla todella vaikeaa, koska asun kotona. Jos menen ulos syömään tai käyn subwayssa tms pyrin ottamaan mahdollisimman vegaanisen vaihtoehdon. Joka kuitenkin vielä maistuu hyvältä mielestäni. Paljon on mulla haaveita tulevaisuuden eteen miten ruokailuani tulen muuttamaan. Punainenliha, kana ja kananmuna sekä maito tulee jäämään ensimmäisenä pois. Maito on nytkin todella vähäisellä käytöllä ja jogurtit syön soijana. Maultakin parempaa :D
  Tietoinen olen eläinten tiloista ja siitä huudatan paljon kavereilleni. Poikaystäväni etenkin on kuullut tästä hyvin paljon jos puhetta on tullut. Eläintenoikeudet on mulle näistä asioista se henkilökohtaisin. Pidän ihmistä niin ylimielisenä ja itsekkäänä. Kärjistettynä ihminen kohtelee toista eläintä kuin paskaa eikä muista olevansa itsekkin eläin. Eläin, joka vielä häviäisi muille eläimille ilman aseita ja tekniikkaa.
  Toki voisi olettaa, kun sotella opiskelen ja ensihoito kiinnostaa et ihmisoikeudet ois se ykkönen mulle. Se on todella lähellä sydäntä. Ja tahdon auttaa ja olla avuksi. Tehdä ihmisten kanssa töitä ja tavata erilaisia ihmisiä. Olla jollekkin turva edes hetken.

  Huh tulipas pitkä teksti mut tää on aiheena niin mielenkiintoinen. Kiitos Saga tästä mietteitä herättävästä postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, tää sun kommentti on kans ihan asiaa! Kotona asuessa on ihan omat juttunsa, ja onhan se ekologisempaa syödä samaa muun perheen kans kun et tehtäs monet ruuat ja sit ois riskinä et jotain jää syömättä/menee pilalle -> lentää roskiin. Jo ulkona syödessä kasvisvaihtoehdon ottaminen auttaa <3
   Ihana et sä oot noin välittävä ihminen <3 Se on tärkeää <3 Ja kiitos ittelles tästä kommentista! :)

   Poista
 5. Okei, kiva kun teit tästä nyt sit kuitenkin postauksen. Pahoittelen jos suutuit edelliseen Vs-postaukseen jättämästäni kysymyksestä ja tosiaan en ollut sitä mitenkään vittuillakseni jättänyt. Aiemmin en ollut lukenut sun VS-merkkiin liittyvien postauksien kommenttiboksin elämää ja olin enemmän kuin mielenkiinnolla seurannut yhteistöitäsi esim. Ruohonjuuren kanssa. Olin silloin tosi innoissani kun esittelit luonnonkosmetiikkaa yhdessä postauksessa.

  Olet silti yksi suosikkibloggaajistani, koska olet erilainen ja pidän tyylistäsi.

  T: Ano2

  VastaaPoista
 6. Itse yritän parhaani mukaan olla eettinen ja ottaa huomioon monet asiat, mutta hitto se on vaikea nykymaailmassa. Mietin kyllä asioita, mutta en toteuta kaikkia käytännössä...Tosin valintojahan ne on :) T: liikaa lihaa syövä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma. Mut kuten täskin sanottu, niin nykymaailmassa on ihan mahdotonta toimia täysin eettisesti. Just tekstiileissä ja teknologiassa on vaan huonoja ja tosihuonoja vaihtoehtoja >_< aina tietty voi parantaa! :)

   Poista
 7. Olen monta kertaa lukenut eettisyyteen liittyviä postauksiasi ja on hirveän hienoa, että pyrit tekemään edes niitä pieniä tekoja. Kukaan ei voi aina toimia täysin eettisesti, jos siitä yksinkertaisesta syystä, että eri vaihtoehdot eivät ole aina vertailukelpoisia eettisyyden tai ympäristöystävällisyyden kannalta.

  Se mikä postauksissasi valitettavan usein häiritsee, on taustatyön puute ja lähdekritiikittömän mutu-tuntuman esittäminen faktoina. Esimerkiksi tässä postauksessa H&M: oletko lukenut yrityksen sivuilta, mitä he tekevät ihmisoikeuksien/ympäristön eteen? Oletko lukenut yhtään asiantuntijan arviota siitä, miten uskottavia ja onnistuneita heidän toimensa ovat (näitä löytyy hyvin pienellä vaivalla myös suomeksi)? Oletko koskaan verrannut heidän tekemisiään vaikkapa Michael Kors:n vastaaviin? Tai vaikkapa Zaran?

  Eettinen kuluttaminen ei ole helppoa ja mitä enemmän asiaan tutustuu, sitä vaikeampaa se on. Sitä suuremmallakin syyllä pitäisi olla tarkkana sen suhteen milloin esittää mielipiteitä ja milloin faktoja. Toivottavasti jatkossa eettisyyteen liittyvät postauksesi sisältävät enemmän jälkimmäistä, koska kuten sanottu, on hienoa, että näitä asioita blogissa mietit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärsinkö oikein, että yrität sanoa, että H&M yrittäisi tehdä jotain eettisyyden eteen? Jos H&M, tai vastaavat vaatefirmat oikeasti haluaisivat tehdä jotain asian eteen, ne lopettaisivat paskojen kertakäyttövaatteiden valmistuksen ja vähentäisivät tuotantoaan huomattavasti, mikään muu pikku piiperrys ei valitettavasti auta, niin isosta ongelmasta on kyse. Mutta sellaista tuskin tulee koskaan tapahtumaan, sillä vaatealan kannattavuus perustuu siihen, että vaatteet ovat kuluttajille lähes kertakäyttötavaraa. Ja tavalliset ihmiset eivät edes nykyään osaa tunnistaa normaalilaatuista vaatetta ja miten voisivatkaan kun eivät välttämättä sellaista ole eläessään nähnytkään! Sellaista jonka olemassaolosta ei tiedä ei osaa kaivata.

   Poista
  2. H&M itse asiassa on isoista korporaatioista kaikkein koviten sitoutunut erilaisiin ympäristösertifikaatteihin ja auditiointeihin ja jättiyritysten tasolla erittäin läpinäkyvä ja kestävän kehityksen asialla - verrataan vaikka Inditexiin, johon mm. Zara kuuluu.
   Fast fashion-yritykset tietty periaatteessa perustuu epäeettisiin käytäntöihin, kuten valtavaan tuotanto - kulutus-sykliin, ja siihen että on koko ajan ostettava uutta eikä edes kiinnitetä huomiota siihen, mistä ja miten hyvälaatuinen vaate tai asuste on tehty; olet ihan oikeassa siinä, että sitä ei oikeen luomupuuvilla pelasta. Niin kauan, kun jengi kelaa että on täysin OK tilata kertakäyttölirmuja Kiinasta ja kokevat, että enemmän kuin 5 euroa t-paidasta on riistoa, on yrityksillä myös kipinä vastata kulutus"tarpeisiin".

   Kuitenkin esimerkiksi H&M on niin usein syytösten tulilinjalla kun puhutaan epäekologisista ja -eettisistä käytännöistä, että heillä on monia muita vaateyrityksiä isompi paine sitoutua vastuullisiin käytäntöihin. Otetaan joku LVMH (Vuitton, Marc Jacobs, Sephora...) ja jengille on ihan yksi lysti, mistä materiaalit tulevat ja missä olosuhteissa ne valmistetaan, koska kuluttaja ajattelee luksusbrändin takaavan jotain parempaa vaihtoehtoa ja laatua - kumpikin oletus on usein ihan huuhaata - ja esimerkiksi LV on kaikkea muuta paitsi läpinäkyvä tuotantoketjussaan, tosin kuin esimerkiksi H&M.
   Ja tarkoituksenani ei oo viherpestä H&M:ää jotenkin eettisenä vaihtoehtona, koska se ei sitä ole, vaan huomioida se että H&Mn sitoutuminen erilaisiin vastuullisiin käytäntöihin on syntynyt eritoten ympäristön paineesta, joten olisi hyvä nähdä tän paineen kohdistuvan myös muihin korporaatioihin ja myös yksilönvalintoihin.

   Poista
 8. Syön päivittäin lihaa enkä voisi koskaan ruveta kasvissyöjäksi. Satunnaisesti on kivaa kokata vaihtelun vuoksi kasvisruokaa. Ostan vain ulkokanojen munia. Hankin lähes kaikki vaatteeni käytettyinä eettisistä syistä alusvaatteita ja joitain kenkäpareja lukuun ottamatta. Osa käyttämästä kosmetiikasta on vegaanista. Olen sitä mieltä että jokaisen pitäisi tehdä jotain eettisiä valintoja kuten ostamalla edes joskus käytettyä tavaraa ja käyttämällä vegaanisia kosmetiikkatuotteita.

  VastaaPoista
 9. Itse jätin edelliseen postaukseen sen ensimmäisen valveutunut ym. kommentin. On vähän turhaa vastakkainasettelua tällainen no sullapa on iPhone kun kaikki elektroniikka on jollain tavalla epäeettistä, eikä ainakaan mulla ole rahkeita teettää itselleni eettistä puhelinta :| Tarkoitin sillä eläinkoekysymyksellä lähinnä sitä kun se on niin _helppo_ vaihtoehto, kun esim. vegaanisuus/muiden kulutustuotteiden eettisyys ei ole niin yksinkertaisesti muutettava asia. Tässä ei ole kyse siitä, että sun pitäisi tehdä absoluuttisesti kaikki, vaan miksei toteuttaa jotain mikä ei lopulta ole sulta mitään pois? Vaatteita on pakko ostaa, elektroniikkaa tarvitsee jokainen jossain määrin, vegaaninen ruokavalio ei todellakaan sovi kaikille, mutta tuskin eläinkokeeton kosmetiikka laskee elämänlaatua niin paljon, etteikö eläinkokeellisista voisi luopua.

  Äläkä ota tätä nyt niin, ettei sun muut teot olisi arvokkaita. Tietenkin ovat! Niin tuskin kukaan ajattelee, mutta kieltämättä tällaiset yksinkertaiset asiat ja vääntö niistä(tämänkin jutun olisit periaatteessa voinut kuitata yhdellä lauseella edellisessä postauksessa) asettavat ison kysymysmerkin kaikkien pään päälle.

  VastaaPoista
 10. Hyvin kirjoitettu teksti! Mä itse myönnän olevani aika epäeettinen, osittain ihan vaan tietämättömyyttäni, mutta en koe että olisin sitten automaattisesti paha ja huono ihminen :D voin kuvitella kuinka ärsyttävää jatkuvasti selitellä tekemisiään ja valintojaan, koska tosiaan karu fakta on se, että nykymaailmassa ei taida kukaan pystyä elämään täydellisen eettisesti :)

  VastaaPoista
 11. Mun mielestä on tärkeää, että jokainen meistä tekee pieniä valintoja elämässään tämän maailman hyväksi :) Sekin on jo jotain, että syö välillä kasvisruokaa ja ostaa vaatteita kirppareilta. Aika syyllistävä tunnelma tässä tekstissä, vaikka ymmärrän että sua varmasti ärsyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, pienet teot merkkaa hurjasti. Tietty parempi mitä enempi, mut ei voi tulla syyttelemään tavallisia ihmisiä pienistä teoist. Ja en omasta mielestäni tässä ketään syytä sen enempää mitä minua syytellään yksittäisistä pikkuasioista.

   Poista
 12. Hyviä pointteja tässä postauksessa. Pienetkin teot ovat oikeasti suuria eikä kukaan ole näissäkään asioissa täydellinen eikä tarvitsekaan olla :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana et tykkäsit tästä postauksesta! Just tota mieltä oon ittekin :)

   Poista
 13. Hyvä postaus! Tuskin maailmasta tosiaan löytyy ketään ihmistä, joka pystyisi elämään eettisesti ja ekologisesti täydellistä elämää, eikä varmaan löydy yhtään yritystäkään, jonka toiminta olisi 100 % moitteetonta. Pääasia, kun tiedostaa nämä asiat ja pyrkii valitsemaan paremmin :)

  VastaaPoista
 14. Nää on aina niitä valintoja, kaikki halpa-vaateliikkeet itiksestä jumbosta ja kampista on lapsityövoimaa, suomen uusi tiimari eli tiger on lapsityövoimaa, poltan tupakkaa, syön kanaa, en siis juurikaan ole ajatellut ihmisoikeuksia, eettisyyttä, kestävääkehitystä? No ei, kana on terveellinen proteiinin lähde enkä ole mikään rikas, eli välillä ne vaatteet on pakko ostaa sieltä HM:stä. Ei kukana voi välttää sitä pahaa ja se on tietenkin hyvä asia nostaa ne esiin. Tietenkin voit valita syödä vain luomua, mutta luomu-naudanjauhelihan lehmä ei ole saanut niitä tarvittavia antibiootteja tai lääkkeitä, tietenkin minun kannalta hyvä, mutta epidemioiden tai sairauksien kannalta huono. Eikä tämäkään tarkoita että lehmä olisi onnellisesti laukannut niinkuin 'vapaan kanan munat'. Vaikeahan tätä on selvittää, miten jokainen sen kokee, mutta ne pienetkin paremmat valinnat edistävät tätä yhdyskuntaa parempaan suuntaan :)

  VastaaPoista
 15. Meinaatko vastata enää muihin kommentteihin?

  VastaaPoista