perjantai 10. marraskuuta 2017

*:・゚✧Salaiset solat ja ruma suomalainen nainen✧・゚:*

Jopas nyt sukupuoliroolit kukoistaa mediassa. Ensin kokkikohu, ja nyt Pirkko Arstila jakoi suuria viisauksia. Jos siis olet missannut: Pirkko Arstila kirjoitti kolumnissaan ET-lehdessä, kuinka kaupan kassajonossa oli ollut nuori nainen treenitrikoissa ja löysässä T-paidassa. Arstila kuvailee naista "Tytön ruumiinrakenne oli suomalais-ugrilainen eli lyhyet jalat, pullea takamus, runsas povi – muutaman vuoden kuluttua luvassa olisi paino-ongelmia. Hiukset pitkät ja latvoista hapsuuntuneet. Silmät kuin mascarakraatterit.
Katselin tyttöä ihmetellen, miksi nuori nainen elämänsä heilimöinti-iässä haluaa pukeutua noin rumasti. Kuin julistaisi koko maailmalle, että en välitä – ottakaa tai jättäkää."

Koko kolumni oli puhdasta bullshittiä. Mutta samalla taas raotti ovet sille, mikä täällä tosiaan on ongelma. Nuoret naiset ovat jotain vapaata riistaa, jota saa arvostella. Minkälainen kolumni on yhden yksittäisen ihmisen julma arvosteleminen? Kolumnissaan Arstila jatkaa, kuinka haluaisi kutsua naisen muuntumisleikkiin, jossa laittaa naisen päälle "vihjailevat kellohelmat", koska se iskee miehiinkin paremmin ja saa naisen näyttämään laihemmalta kuin mitä koskaan tulee olemaankaan. 
Tekstissä Arstila kuvailee naisen käyttäneen niin tiukkoja housuja, että jokainen kumpare ja salaiset solat paljastuivat. Ei hän eläessään ole nähnyt mitään niin hirvittävää. Koko kolumnin pointtina hänen jälkiselittelyjensä mukaan oli vain arvostella yleisesti, kuinka suomalaiset pukeutuvat niin rumasti ja ovat tyylitajuttomia. 

Minä kyllä pukeudun ihan miten lystään. Totta kai meillä on tilanteita, missä on pukukoodi jota on noudatettava. En minä töihin lähde minimekossa tai lähi-Lidliin hakemaan kissanhiekkaa meikattuna ja korkkareissa. Ei ole muiden ihmisten huomiotta jättämistä, jos olen ihan rähjäisenä aamulla lenkillä, vaikka jokunen koiranulkoiluttaja vastaan saattaakin tulla. Ja sitten se, että tyylinsä kullakin. 

Minäkin olen varmaan hyvin suomalais-ugrilaiset piirteet omaava: Lyhyet jalat ja pitkä selkä, selluliittia perseessä ja kropan muoto aika pötkylä. Tuota runsasta povea en omista, ikävä kyllä, mutta varmaan minuunkin massaa iän myötä tulee helposti. Silti pukeudun leggareihin tai kotelomekkoihin jos mieli tekee. Minusta tuollaiset kolumnit ovat ihan hirveää settiä, juuri kun yritetään saada nimenomaan nuorille naisille bodypositivyä jakeluun. Kuinka jokainen on hyvä sellaisena kuin on ja kuinka tärkeintä on että viihtyy. Sitten tuntemattomat vanhat naiset kyyläävät kassajonossa arvostelemassa salaisia solia ja kirjoittelee niistä kolumneja. 
Tietyllä tapaa hyvin huvittavaakin, että Arstilaa on tuntemattoman naisen peppu kiinnostanut niin paljon, että siitä ihan lehtijuttu piti kirjoittaa. Kyllä minäkin katson ihmisiä kaupungilla. Joskus mielessä kyllä käy, että huhhuh kun tuokin on tuon näköisenä liikenteessä, mutta hyvin harvoin. Ja ne kerrat kun jotain tuollaista mietin niin alkaa melkeinpä heti hävettämään. Ihan kuin se minun sielunelämääni ravistaisi, jos joku haluaa olla sen näköisenä kuin on. Niin kauan kun ei alasti olla ja omalle naamalle tulla hetkuttelemaan niin jokainen kulkekoon niinkuin hyvältä tuntuu. 

Tuon julman ulkonäön arvostelun ja sheimauksen mukana toinen pahasti korvaan särähtävä asia oli tuo miesten miellyttäminen. Totta kai haluan olla oman mieheni silmissä viehättävä, ja välillä joo muidenkin. Mutta en minä omaa elämääni ja tyyliäni perusta sen ympärille, että saisin ulkopuolelta mahdollisimman paljon hyväksyntää. Lähtökohtaisesti kenenkään ei pitäisi pukeutua muiden takia. Kuten jo alussa mainitsin, siistille pukeutumiselle on aikansa ja paikkansa. Töissä ollaan työvaatteissa ja linnanjuhlissa iltapuvussa, se on sitä muiden ihmisten kunnioittamista. Jos haluaa lähteä ilman rintsikoita treenitrikoot päällä kaupungille, se on oma valinta ja muiden tulee sitä kunnioittaa siten, ettei jauha paskaa missään kolumneissa. 

Kolmas asia, joka nousi vasta jälkihässäköinnissä, on tuo suomalaisten (naisten) pukeutumisen arvostelu. Iät ajat on monista paikoista saanut lukea siitä, kuinka suomalaiset (naiset) nyt vaan pukeutuvat niin törkeän huonosti kun vertaa pariisilaisiin tai moskovan elegantteihin leideihin. Maailmalla matkustaneena: Samanlaisia talliaisia sitä on muuallakin. Menkää seisomaan Espalle, kyllä siellä korot napsuu ja on viimeisen päälle laitettua väkeä. Totta kai jossain Pariisissakin ytimessä on laitettua väkeä. Minä en allekirjoita suomalaisten huonoa pukeutumista, nään kaupungilla itse paljon tyylikkäitä ihmisiä, joiden tyyleistä inspiroidun. Eikai sinne lähikauppaan tosiaan tarvitsekaan laittautua? Ja sitten vastapainoksi voin sanoa, että ei juuri muuallakaan maailmassa olla sen fiinimpiä: Malagassa tallusti paikalliset niissä samoissa leggingseissä ja topeissa ilman meikkiä, Tokiossa ja Osakassa perus t-paita ja farkut yhdistelmässä mentiin, ja nyt Miamissa oli paljon samaa t-paita ja shortsit yhdistelmää. Onko se sitten jotenkin hirveän eriä, mitä täällä?
Saihan Arstila tästä kohusta nyt kivasti ruutuaikaa ja ET-lehti klikkejä. Se kai tässä oli tarkoituskin. Mietin itsekin kirjoittaakko aiheesta ollenkaan, vai antaisiko vain olla. Mutta oli pakko. Iltasanomissa kommentit olivat ihan hirveää luettavaa, kun miesoletetut riehuivat kommenttilaatikon täydeltä, kuinka "feministit taas pahoittamassa mieltään" ja arvostelemassa nuoria naisia. Eihän se ole tasa-arvoa nähnytkään, jos miehet rivissä haukkuu ja alistaa naisia. Huvittaa tämä Suomessa vallalla oleva islamofobia, kun samaan aikaan tuntuu siltä, että ihan supisuomalaiset miehetkin haluaisivat iskeä burqat kaikkien naisten päälle, kun treenirtikoot ärsyttää, liika meikki ärsyttää, isot tissit ärsyttää, pienet tissit ärsyttää, lökäpöksyt ärsyttää ja liian fiini pukeutuminen ärsyttää. Oman blogini lukijakuntaan ei hurjasti miehiä kuulu, mutta olisi mukava tietää, mistä tuollainen hullu naisten pukeutumisen sättiminen kumpuaa. En minäkään kaupungilla kierrä ärsyyntymässä miesten pukeutumisesta, ja tule huutamaan internettiin ylilaudalle kuinka taas oli niin suttuisen näköistä jätkää liikenteessä, että pitää mennä rajan toiselle puolelle hakemaan komea ja tyylitajullinen yksilö.

Olisi ihana, jos vanhemmat naiset tsemppaisivat nuorempia ja kannustaisivat. Sen sijaan, että meillä on vanhat versus nuoret naiset -asema. Se on todella surullista. Vanhoilla/ikäänyvillä/vanhemmilla naisilla on tässä yhteiskunnassa tosi huono asema, ja haluankin seistä heidän tukenaan. Mutta samaan aikaan suomeksi sanottuna vituttaa se, että itsekin olen ehdottomasti eniten kuraa ja julmaa kommenttia saanut olemisestani ja ulkonäöstäni vanhemmilta naisilta. Miksi? 

ET-lehden reaktio tähän kohuun oli naurettava. Ensin puolustellaan Arstilaa, koska jokaisella on sananvapaus. Hetken kuluttua kolumni kuitenkin poistetaan ja siitä pieni hetki, niin tulee anteeksipyyntöä ja tuomitaan kolumni täysin. Selkärangattomuus on käsin kosketeltavissa.

Millaisia fiiliksiä teille kolumnista tuli? Jos ette kolumnia ehtineet lukemaan, niin herättääkö tämä teksti mitään ajatuksia? Olkaahan kuulkaa kaikki juuri sellaisia kuin olette💋

25 kommenttia:

 1. Mä en tuota kolumnia vielä ehtinyt lukemaan ja tän sun tekstin luettuani oon sitä mieltä, että en luekkaan! Saan vaan mielipahaa semmosesta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No paha mieli siitä + niistä typerysten kommenteista tuli, todellakin. :D Saahan sitä olla vaikka ja mitä mielipiteitä, eri juttu tartteeko niitä ääneen sanoa.

   Poista
 2. Ihanan rohkaisevaa tekstiä! Kolumnia en lukenut, ehkä hyvä niin, olisin varmaan suuttunut siitä. Itsellä ei kovin hyvä luotto omaan tyyliin ole, mutta suurimmaksi osaksi olenkin pojan kanssa neljän seinän sisällä... ja sit kun jonnekin lähden niin kiva on laittaa meikit viimeisen päälle hyvin, vaikka vaatteet olisi rönsyilevät silloinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ~<3
   Joo ihan hyväkin ettei mokomalle antanut klikkejä tai mitään. En ittekään et:n juttua avannut, luin tekstin muualta. Ja jokainen saa olla just sellainen kuin on, ei ulos tartte lähtee muita miellyttämään.

   Poista
 3. Nyt meni kyllä ihan tunteisiin! Siis kuka helvetti voi vaatia toista pukeutumaan oikeesti lähikauppaan kuin menisi juhliin? :D Mä rakastan mekkoja ja hameita, mutta jos mä menen lenkille tai johonkin hemmetin lähikauppaan niin en ala sitä varten täylläytymään.. Siis miten ihminen voi olla oikeesti noin tyhmä suoraan sanoen?

  Mulle on ihan sama miten ihmiset pukeutuu, ei liikuta mua pätkääkään. Eikä pitäisi kyllä tuotakaan naista eikä ketään.. Antaa jokaisen olla sellaisia kuin ovat! <3 Tuli ihan paha mieli tuon naisen takia, miten törkeää on oikeesti kirjoittaa jostakin vielä julkisesti noin? Todella hyvä postaus jälleen sulta Saga!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan! Mäkin tykkään tälläytyä ja näyttää overiltä, mutta sit on hetkiä kun on hiukset pesemättä ja ne pahamaineiset leggarit jalassa, kun menen käymään lenkillä tai just lähikaupassa hoitamassa pikkuostoksia. Ja voi että vituttais jos joku harppu kyyläis siinä ja kirjottais musta yhtään mihinkään :D

   Oon niin samaa mieltä sun kanssas, et kukin olkoon niinkuin on, eikä se oo kenenkään muun asia. Ihana et tykkäsit tästä ja kiitos et kommentoit <3

   Poista
 4. En sitä kolumnia itsessään lukenut, mutta jotain lainauksia muiden teksteistä. On kyllä yököttävää kirjoittaa kolumni, jossa haukkuu yksittäisen henkilön ulkonäköä. Missä se kunnioitus muita kohtaan, ihan sama vaikkei henk. koht. tunnekaan? Ulkonäön haukkuminen vie kans mun silmissä kaiken uskottavuuden :/
  Voi Arstila vaikka muuttaa vaikka Pariisin sit jos suomalaisten kattominen tekee niin pahaa.

  Allekirjoitan myös ton, että iäkkäämmät naiset on ne, joilta saa eniten paskaa siitä, miten pukeutuu. Ja aina ne on myös ihan tuntemattomia naisia. (Asiakaspalvelussa työskennellessäni huomasin myös, että semmoiset 50-60-vuotiaat naiset oli kaikkein törkeimpiä asiakkaita. About samanikäiset miehet oli kyl kans aika töykeitä :/)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitäpä, muuttais sit jonnekin missä naiset on elegantimpia siel lähikaupan kassajonossakin, niin ei tarvitse tyrkyllä olevista perseistä ahdistua. Mut joo, en tiedä miten muka hyvään journalismiin kuuluu kenenkään ulkonäön arvostelu.

   Ja en tiedä mikähän tossa on. Katkeruus, joka sit puretaan tosi kehittävästi nuorempiin? Se, etteivät he omassa nuoruudessaan saaneet toteuttaa itseään niin pitää pistää paha kiertämään? Äh, tosi surullista :(

   Poista
 5. Pidän blogistasi, mutta nämä mielipidepostaukset jäävät aina lukematta. Näillä tarkoitan sitä kun kommentoit jonkun typeryksen aivopieruihin. Haloo, ketään ei kiinnosta jonkun Pirkko Neverhööd Arstilan mielipiteet. Voisit jättää omaan arvoonsa nuo puheenvuorot: ne eivät ole merkityksellisiä kenellekään, jos niistä ei väen vängällä sellaisia tee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva et mun blogista sentään löytyy jotain, mistä tykkäät vaikkei nää mielipidepostaukset sitä oo <3
   Mut musta näihin tulee tavallaan puuttua, kun tässäkin näki kommenttiboksista, miten yhä todella moni on sitä mieltä, että nuorten naisten pukeutumista saa ruotia ja se on rumaa. Enpä oo yhtä montaa taivastelua nähnyt nuorten miesten tyyliä koskien.

   Poista
 6. Mua tää koko case vähän nauratti. Toisaalta, Arstila esitti ehkä hieman jo pervon puolelle menevää kiinnostusta nuoren naisen takapuolta kohtaan ja toisaalta tää koko artikkelin saama julkisuusarvo on hieno osoitus siitä, miten nykysuomalaiset loukkaantuu ihan mistä vaan. Itse en reagoinut tähän juuri ollenkaan, koska minusta on ihan normaalia, että vanhat tädit ei ymmärrä nuorison pukeutumista.
  Musta on vähän outoa, että tämä artikkeli nostettiin iltalehdissä esille oikein asioikseen, kun muuten tämä koko Arstilan aivopieru olisi hautautunut max viikossa ET-lehden historian hämäriin. Tutkinpas sen verran, niin Iltasanomat ja ET-lehti ovat samaa Sanoma median konsernia, joten tässä ihan todellakin taidettiin vain tavoitella enemmän myyntilukuja sekä ET-lehdelle että Iltapaskalle.
  Ja sanottakoon nyt että itseäni ei juuri koskaan kiinnosta mitä ihmiset pukeutumisestani ajattelevat. Lähinnä mietin omassa pukeutumisessani käytännöllisyyttä ja yleistä etikettiä jos olen menossa vaikkapa häihin tai hautajaisiin. Reagoin kyllä, jos joku ääneen tulee kommentoimaan vaatetustani. Kerran miespuolinen kollega sanoi kesämekostani työpaikalla, että onko tuo nyt ihan sopiva tänne töihin ja silloin taisin epähuomaavaisesti täräyttää, että sopii se tänne paremmin kuin sun naama. Mutta selän takana ihmiset jupiskoot, aion jatkaa pukeutumista juuri niin kuin tykkään ja pidän myös pyllyhousuja! :) Tulipa pitkä ja polveileva kommentti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi toka lause on niin totta. Uskoisin et Arstila menetti ne vähäistekin rippeet mitä hänellä on ollut jonkinlaista uskottavuutta.
   Mäkin ymmärrän, ettei vanhemmat kansalaiset tajua nuorten villityksiä. Mutta a) Niistä ei kuulu tehdä julkaistuja kolumneja, ja b) kun tosi moni hyökkää nuoria naisia vastaan, kertoo se yhteiskunnallisesta ongelmasta.

   Se, et tosta sit iltasanomat teki juttua on kyl omastki mielestä vahvasti rahastusta. Ois vaan antanut olla, korkeintaan ET:ssä ois voinut pahoitella sanomisiaan. Mut, mitä vaan et saa mahd. paljon massia käärittyä.

   Ja haha, siis ihan oikein oot kollegallesi vastannut :D Ihana kun on tollasii sanavalmiita ihmisiä, ite vaan hymistelen ja itken kotona, jos jotain tollasta kävis.

   Ja nää pitkät kommentit on just parhautta ^_^

   Poista
 7. Olen missannut tuon artikkelin tähän asti kokonaan, mutta hitsi kun alkoi ärsyttämään nyt tuo! :D

  Mun mielestä pukeutumisessa on tärkeintä ennenkaikkea se, että viihtyy itse vaatteissaan ja pukeutuu oikealla tavalla oikeaan paikkaan ja aikaan. Lähikauppaan voi hyvin mennä treenivaatteissa ja pakkaskeleillä käytetään lämmintä takkia, jne. Ihan maalaisjärkeä.

  Mielestäni myös suurimman osan perinteisistä pukeutumisohjeista saisi heittää roskiin. Ei ole mikään kansalaisvelvollisuus yrittää pukeutumisella feikata pidempiä jalkoja tai kapeampaa vyötäröä jos ei itse koe asialle tarvetta. Voitaisiin vain hyväksyä, että ihmisiä on eri mallisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli niin word! Todellakin. En mä ainakaan koskaan kyttää lenkillä tai kaupassa, et mitähän varten toikin on nyt noin rähjäsenä liikenteessä. Itte yleisimmin oon aika räjähtänyt sillon :D Ja mun puolesta voi mennä kaupungillekin ihan vaikka just heränneenä, jos se laittautuminen ja tälläytyminen ei hyvältä tunnu.

   Ei kapee vyötärö ja uhkea povi ole todellakaan mitään pakolla tavoiteltavia. Mullakin se harvemmissa asukokonaisuuksissa toteutuu.

   Poista
 8. Mä missasin kyseisen artikkelin, mutta hitto vieköön tätä mä just vihaan Suomessa.:D Se että arvostellaan, katsotaan kieroon tai aletaan vaan muuten vaan porukassa supisemaan jos kaupungilla kävelee vastaan tai ohi ihminen joka pukeutuu vähän persoonallisemmin. Tai vähän poikkee tyyli muiden tyylistä. Että ketuttaa. Kuten sanoit, tietysti pitää joissain tilamnteissa noudattaa pukukoodia, mutta muuten sillä ei ole väliä. Pukeutukoon kukin miten tahtoo! Hyvä kirjoitus:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan. Tosi ärsyttävää. Ja sit se et vanhat kääkät vielä repii niistä lehtijuttuja ni ei apua :D
   Kiva et tykkäsit tästä tekstistä <3

   Poista
 9. Kun luin tuon kolumnin, niin ensimmäinen ajatus oli se, että tällä kalastellaan jotakin julkisuutta. Hän oli ilmaissut niin kärkkäästi mielipiteensä, eli jälkipuinti oli odotettavissa. Vaikka kyseessä olisi ollut pelkkä klikkien kalastelu, on mielestäni kaikkein törkeintä, kuinka hän arvosteli tuntematonta tyttöä. Kenellekään muulle ei tulisi kuulua se, miten toinen pukeutuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, varmasti oli raha ja klikit silmissä. Mut kyl pitää olla rajansa kaikella, ettei voi yhden ihmisen haukkumisen kustannuksella tienata kuukausipalkkaansa.

   Poista
 10. ET on vain ET. Enkä tuohon itse asiaan nyt ota kantaa, vaikka minulla tiukasti ja monisanainen kanta onkin.
  Mutta jukra, että tykkäsin tuosta tekstin tyylistä. Ihan sen takia oli pakko lukea. Nyt minulla on takana jälleen kerran yksi hieno lukukokemus. Kiitos, Saga!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, ETn lukijakunta nyt kuitenkin on varmaan aika suppea :D
   Ja hei kiitos! Ihan mahtipalaute <3 Tää piristi tätä synkkää aamua ^_^

   Poista
 11. Hyvä teksti!!<3 Oon täysin samaa mieltä, ja järkytyin siitä artikkelista kyllä niin etten edes tiedä mitä sanoa... Ihan käsittämätöntä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihana et tykkäsit tästä tekstistä! Tosiaan ihan julkeaa et tollast viittii ees julkaista :(

   Poista
 12. Olen ollut niin kiireinen, etten tähän artikkeliin ole kerinnyt törmäämään. Artikkeli kuulostaa kyllä aivan naurettavalta, ja tästä tuli ihan sellainen fiilis, että miten joku kehtaa. Itselleni kanssa jos tämän kaltaisia muita kritisoivia ajatuksia päähän tupsahtaa, niin yleensä niitä seuraa ajatus, että mitä oikeutta minulla on tätä henkilöä arvostella? Miksi minua liikuttaa mitä hänellä on yllään? En ymmärrä miksi joku tahtoisi levittää tällaisia sanoja toisesta ihmisestä. Siis _miksi_? Ei vaan mahdu ymmärrykseen.
  Mua niin kyllä inhottaa tämä toisten kritisoiminen. Mun mielestä tärkeintä on se, että itse viihtyy vaatteissaan. Jokainen saa pukeutua miten lystää, vaikka juurikin jonkinlainen tilannetaju on tärkeää. Tässä kuitenkin oltiin siis ilmeisesti kassajonossa, eikä punaisella matolla. Voi hitsit nyt kyllä oikeasti kiukuttaa tämä artikkeli!! 🙈
  Tää oli kyllä todella hyvä teksti ja hyvä että otit asian esille!❤️

  VastaaPoista